Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

A szakszervezeti szövetség az Mt. módosítását kezdeményezi

Bármilyen összetételű kormány is alakul az április 6-ai országgyűlési választás után, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) kezdeményezni fogja a Munka törvénykönyve módosítását – közölte a szerveződés elnöke pénteken Mátészalkán, egy munkavállalói fórum előtt tartott sajtótájékoztatón.

Pataky Péter elmondta, hogy az érdekvédelmi szervezet tagsága szerint a Munka törvénykönyve jó néhány paragrafusa hátrányos a munkavállalók számára, továbbá ellehetetlenítette a szakszervezetek működését is, amit elfogadhatatlannak tartanak.

Az MSZSZ vezető tisztségviselője hangsúlyozta, hogy a felülvizsgálat kezdeményezése mögött a decemberben létrejött szerveződés 62 tagszervezetének 250 ezer aktív, valamint több ezer nyugdíjas és tanuló tagja áll.


Nemrég alakultak, de máris nagyon erősekPataky Péter a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) által létrehozott új szervezettel kapcsolatban kifejtette, hogy azt hatékonyabban, a meglévő erőforrásokat ésszerűbben felhasználva akarják működtetni.

Hozzátette: reményeik szerint az egyesüléssel olyan érdekvédelmi szerveződés jött létre, amely megkerülhetetlen a munkavállalói kérdésekben és amelynek nem lehet figyelmen kívül hagyni a véleményét a jövőben.

A szakszervezeti vezető szerint az egyesülés óta eltelt rövid idő alatt máris olyan erős együttműködés alakult ki a 62 tagszervezet között, amire a legutóbbi húsz évben nem volt példa.

Ennek bizonyítására megemlítette, hogy a köz-, illetve a szociális szférában megalakult demonstrációs és sztrájkbizottság béremelési követelése mögé „egy emberként” sorakoztak fel. A bányászok legutóbbi budapesti tüntetésén is sok, a szövetséghez tartozó pedagógus, köztisztviselő, közlekedési dolgozó, vagy a kulturális ágazatban tevékenykedő vett részt, mert egyöntetű a vélemény, hogy összefogva, közösen többet lehet és kell elérni – hangoztatta Pataky Péter.

Az MSZSZ elnöke, aki az MSZOSZ vezetője is, beszélt még arról, hogy a tagság részéről nagy a várakozás a szakszervezeti szövetséggel szemben. Abban bíznak, hogy a szerveződés elősegíti a munkavállalók élet- és munkakörülményeinek további javítását, a megfelelő munkahelyi kollektív szerződések létrehozását, a bértárgyalásokon a tisztességes jövedelem kiharcolását, s emellett megkülönböztetett szolgáltatásokat nyújt majd a tagjainak és ellátja őket megfelelő információkkal a felmerülő munkahelyi viták rendezéséhez.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.073 Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sok taxis még nem tért vissza, de javul a helyzet

Az óriási zuhanás után valamelyest nő az alkalmazottak száma. Teljes cikk

Az OECD tagállamaiban még mindig kevesebben dolgoznak, mint a járvány előtt

Chilében, Kolumbiában, Costa Ricában és Írországban nőtt legnagyobb arányban a foglalkoztatottak aránya. Teljes cikk

Karácsony Gergely: nem korlátozható a közoktatási intézményekben dolgozók sztrájkhoz való joga

A pedagógus szakszervezetek január 31-ére szerveztek figyelmeztető sztrájkot. Teljes cikk