Megjelent: 5 éve

A személyi jövedelemadótól a kiküldetésig - közép-európai adóváltozások

Ausztriában bevezették a "gazdasági munkáltató" fogalmát. Albániában 15 százalékra emelkedett a személyi jövedelemadó mértéke. Bulgáriában kedvezményt adnak az adóbevallást időben beadóknak. Csehországban és Lengyelországban már idén nőtt a több gyerek után járó adókedvezmény. Szerbiában a kiküldetéssel kapcsolatban van változás - áll a Világgazdaság cikkében.

images

Horváthné Szabó Beáta, a Deloitte Zrt. adóosztályának igazgatója cikkében kitekintett a közép-európai régió többi országának a hazaival több párhuzamot mutató szabályváltozásaira.

Ausztria

Az osztrákok tavaly nyáron vezették be a "gazdasági munkáltató" fogalmát. Az új osztrák rendelet szerint előfordulhat, hogy az a külföldi, fogadó társaság minősül munkáltatónak, amelynél a munkavállaló dolgozik. E szabály az Ausztriából másik országba távozó, és a munkavégzés céljából oda érkező munkavállalókra is vonatkozik. Az új megközelítés szerint - a korábbi gyakorlattal ellentétben - a munkavállalóknak már külhoni munkavégzésük első napjától adókötelezettsége lehet a fogadó országban, akkor is, ha ott tartózkodásuk a 183 napot nem haladja meg.

Ennek megfelelően az osztrák szabályozás az ilyen kiküldetéseket nézve adómentességre nyújt lehetőséget, amennyiben a fogadó országban adókötelezettség merül fel.

Albánia

A személyi jövedelemadó mértéke a korábbi 10 százalékról 15 százalékra emelkedett. A változás a munkaviszonyból származó jövedelmeket nem érinti.

Bulgária

Ha a bolgár adózó, tárgyévi adóbevallását az adóévet követő év március 31-ig elektronikusan benyújtja és adóját április 30-ig megfizeti, akkor kötelezettségből 5 százalék kedvezmény illeti meg.

Bulgáriában nőtt a szolgálati idő: nők esetében 35, míg férfiaknál 38 év az irányadó.

Csehország

Csehországban már 2015-től nőtt a több gyerek után járó adókedvezmény. Az ottani könnyítés a mindenkori minimálbér mértékéig a gyermekek óvodai költségei után is érvényesíthető.

Lengyelország

Többi között a lengyelek pontosították a munkavállalói juttatásokat. A magyar szabályozáshoz hasonlóan, ha a munkavállaló saját hozzájárulásával valós anyagi haszonban részesül, vagy nem terheli a tényleges költség, és amennyiben e költségek pontosan meghatározhatóak, úgy a juttatás adóköteles.

Lengyelországban is 20 százalékkal növekedett a harmadik gyerek után igénybe vehető adókedvezmény mértéke. Ezenfelül – hasonlóan a magyar szabályokhoz –, ha a magánszemély magasabb kedvezményre jogosult, mint az adott évi adókötelezettsége, a fennmaradó részt az egyéni járulékok mértékéig tudja érvényesíteni.

Szerbia

Déli szomszédunknál bevezettek egy új, a kiküldött munkavállalókra vonatkozó adórezsimet, illetve meghatározták azokat a speciális eseteket, amikor nem szükséges a munkavállalási engedély egy rövidtávú kiküldött számára. A módosítások leginkább a Szerbiába érkező kiküldött munkavállalókat érintik, nekik immár kötelező a munkavállalási engedélyt beszerezni.

Világgazdaság
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Az augusztus 1-jével zárult héten 1 millió 186 ezer volt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma. Teljes cikk

Csoportos leépítés a nagy múltú angol fociklubnál

A leépítés a csapat játékoskeretét nem érinti. Teljes cikk

Donald Trump rendeletet írt alá a munkahelyek külföldiekkel szembeni védelméről

Az elnök a külföldiek munkavállalását biztosító H-1B típusú vízumokkal történő visszaéléseknek szeretné elejét venni. Teljes cikk