Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

A VOSZ támogatja egy független Költségvetési Hivatal létrehozását

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatja egy kizárólag szakmai alapon működő, a politikai pártok közvetlen befolyásától elszigetelt, a kormány fennhatósága alá nem tartozó Költségvetési Hivatal létrehozását - közölte a szövetség csütörtökön.

A VOSZ közleménye szerint a hivatal megalakulását tartalmazó - lehetőség szerint ötpárti konszenzuson nyugvó, de legalábbis "kétharmados" - törvényen kívül meg kell teremteni a költségvetési szabályok megsértésének bekövetkezésekor a felelősségre vonás szigorú és következetes szankciórendszerét. Ilyen lehet például az a szabály, amely szerint a hiány 50 százalékos túllépése esetén a mindenkori kormányfő és a pénzügyminiszter a törvénysértés miatt lemond, a tervezett dupláját elérő deficit esetén pedig a mindenkori államfő rendelkezhessen az Országgyűlés feloszlatásának és új választások kiírásának jogával.

A szövetség elképzelései szerint a Költségvetési Hivatal hozzájárulására lenne szükség valamennyi, az államháztartást és költségvetést érintő törvénytervezet Országgyűlés és kormány elé terjesztéséhez. Ez a markáns jogosítvány biztosíthatja, hogy a parlamenti képviselők ne hozhassanak az ország rövid és hosszú távú érdekeit súlyosan sértő, irreális célkitűzéseket és számokat tartalmazó pénzügyi tárgyú törvényeket. A rendszerváltozás óta megfigyelt gyakorlat egyértelműen gátolta az Európai Unió életszínvonalához történő felzárkózást, a keletkezett adósságot pedig minden magyar adófizető kényszerül kamatokkal együtt visszafizetni - áll a VOSZ közleményében.

A VOSZ és társult szervezetei, mint a legnagyobb taglétszámú gazdasági érdekvédelmi szervezet üdvözli az Országgyűlés pártjainak újszerű együttműködését. A szövetség tagjai bíznak abban, hogy az ország sorsát meghatározó módon érintő intézkedések meghozatalakor a jövőben is tapasztalható lesz a kormány, valamint a parlamenti pártok politikusainak együttműködésre való hajlandósága. Ez a rendszerváltozás utáni egyik legjelentősebb törvény meghozatalával hozzájárulhat ahhoz, hogy a nemzetközi gazdasági körök bizalma az országban helyreálljon, az ország lakosságának bizalma pedig a parlamenti pártokban erősödjön.

A VOSZ üdvözli, hogy a köztársasági elnök kezdeményezésére a parlamenti pártok tárgyalásokat kezdtek az államháztartás és az állami költségvetés szabályrendszerének szigorítása, valamint a költségvetési fegyelem megszilárdítása érdekében.

A VOSZ évek óta szorgalmazza az államháztartás és a költségvetés szabályainak szigorítását és annak megakadályozását, hogy az eltérő érdekű politikai erők ellenőrzés nélkül, irracionális módon és felelőtlenül rendelkezhessenek közpénzek felett - áll a közleményben. "Meg kell szüntetni azt az elfogadhatatlan gyakorlatot, hogy a választási ciklusokhoz kapcsolódóan visszatérő módon fellazuljon a közpénzekkel való gazdálkodás fegyelme és ebből eredően a nemzetközi pénzügyi körök bizalma megrendüljön országunk iránt" - fogalmaz a VOSZ.


  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter