Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

A VOSZ támogatja egy független Költségvetési Hivatal létrehozását

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatja egy kizárólag szakmai alapon működő, a politikai pártok közvetlen befolyásától elszigetelt, a kormány fennhatósága alá nem tartozó Költségvetési Hivatal létrehozását - közölte a szövetség csütörtökön.

A VOSZ közleménye szerint a hivatal megalakulását tartalmazó - lehetőség szerint ötpárti konszenzuson nyugvó, de legalábbis "kétharmados" - törvényen kívül meg kell teremteni a költségvetési szabályok megsértésének bekövetkezésekor a felelősségre vonás szigorú és következetes szankciórendszerét. Ilyen lehet például az a szabály, amely szerint a hiány 50 százalékos túllépése esetén a mindenkori kormányfő és a pénzügyminiszter a törvénysértés miatt lemond, a tervezett dupláját elérő deficit esetén pedig a mindenkori államfő rendelkezhessen az Országgyűlés feloszlatásának és új választások kiírásának jogával.

A szövetség elképzelései szerint a Költségvetési Hivatal hozzájárulására lenne szükség valamennyi, az államháztartást és költségvetést érintő törvénytervezet Országgyűlés és kormány elé terjesztéséhez. Ez a markáns jogosítvány biztosíthatja, hogy a parlamenti képviselők ne hozhassanak az ország rövid és hosszú távú érdekeit súlyosan sértő, irreális célkitűzéseket és számokat tartalmazó pénzügyi tárgyú törvényeket. A rendszerváltozás óta megfigyelt gyakorlat egyértelműen gátolta az Európai Unió életszínvonalához történő felzárkózást, a keletkezett adósságot pedig minden magyar adófizető kényszerül kamatokkal együtt visszafizetni - áll a VOSZ közleményében.

A VOSZ és társult szervezetei, mint a legnagyobb taglétszámú gazdasági érdekvédelmi szervezet üdvözli az Országgyűlés pártjainak újszerű együttműködését. A szövetség tagjai bíznak abban, hogy az ország sorsát meghatározó módon érintő intézkedések meghozatalakor a jövőben is tapasztalható lesz a kormány, valamint a parlamenti pártok politikusainak együttműködésre való hajlandósága. Ez a rendszerváltozás utáni egyik legjelentősebb törvény meghozatalával hozzájárulhat ahhoz, hogy a nemzetközi gazdasági körök bizalma az országban helyreálljon, az ország lakosságának bizalma pedig a parlamenti pártokban erősödjön.

A VOSZ üdvözli, hogy a köztársasági elnök kezdeményezésére a parlamenti pártok tárgyalásokat kezdtek az államháztartás és az állami költségvetés szabályrendszerének szigorítása, valamint a költségvetési fegyelem megszilárdítása érdekében.

A VOSZ évek óta szorgalmazza az államháztartás és a költségvetés szabályainak szigorítását és annak megakadályozását, hogy az eltérő érdekű politikai erők ellenőrzés nélkül, irracionális módon és felelőtlenül rendelkezhessenek közpénzek felett - áll a közleményben. "Meg kell szüntetni azt az elfogadhatatlan gyakorlatot, hogy a választási ciklusokhoz kapcsolódóan visszatérő módon fellazuljon a közpénzekkel való gazdálkodás fegyelme és ebből eredően a nemzetközi pénzügyi körök bizalma megrendüljön országunk iránt" - fogalmaz a VOSZ.


  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Folytatódhatnak a bértárgyalások a Magyar Postánál

A bérvita a koronavírus miatt szakadt meg tavasszal, a szakszervezetek elnökeit július 1-jére hívták össze. Teljes cikk

Ennyi pénzt szán a kormány a munkahelyek megőrzésére és teremtésére

A vállalkozások számára 2416 milliárd forintnyi kedvezményes hitel- és tőkeforrást teremtenek. Teljes cikk