Megjelent: 2 éve

Adó 1 százalék felajánlás

Legkésőbb az éves személyi jövedelemadó bevalláskor minden évben rendelkezni lehet az összevont adóalap után befizetett szja 1+1%-áról. Az első 1%-ot egy arra jogosult civil szervezetnek, a második 1%-ot pedig egy vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatra - 2021-ben a Nemzeti Tehetség Programnak - lehet felajánlani.

A befizetett személyi jövedelmadó 1%-ának felajánlásáról legkésőbb az adóbevallás benyújtásakor, május 20-áig, de a bevalástól függetlenül is lehet rendelkezni.

Lista 2021


Az 1 százalékra jogosult és regisztrált civil szervezetek friss listája itt érhető el. A kedvezményezetti listában a szervezetekről az összes fontos és szükséges információ megtalálható, így a szervezetek pontos neve és adószáma, ami a felajánláshoz szükséges.

A friss listán azok a szervezetek nem szerepelnek, amelyeket kitiltottak az 1% elfogadás lehetőségéből, ezért érdemes ellenőrizni a felajánlás előtt, hogy a kiválasztott szervezet biztosan szerepel-e az aktuális listán. További lehetőség, hogy a NAV külön, folyamatosan frissített listát vezet a kizárt szervezetekről is, akik az adott adóévben nem részesülhetnek a felajánlásokkból.

A kiemelt költségvetési irányzat és a vallási közösségek technikai számát tartalmazó lista pedig itt érhető el.

Ügyfélkapu


Az szja 1%-áról a rendelkezést legegyszerűbben elektronikusan, ügyfélkapu segítségével, az e-SZJA felületen keresztül lehet megtenni.

A rendelkezés papír alapon is benyújtható, az adóbevallással együtt az EGYSZA nevű nyomtatványon, vagy a bevallástól függetlenül a 20EGYSZA nyomtatvánnyal. A nyomtatványokat postán vagy a NAV ügyfélszolgálatain keresztül is be lehet adni, lezárt borítékban.

Határidő


A május 20-i határidőre azonban érdemes kiemelten figyelni, ugyanis ez a dátum jogvesztő, vagyis utána már nincs lehetőség a felajánlásra.

  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek