Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Adót kellene csökkenteni a kivándorlás ellen

Az adóterhek csökkentésével és az idegenforgalmi szektor fejlesztésével lépne fel a kivándorlás ellen Ujhelyi István, az MSZP alelnöke és EP-képviselője.

A politikus egy munkaközvetítő cég adataira hivatkozva keddi közleményében azt írta, hogy egyre több szakma kezd "kiürülni" Magyarországon. Szerinte az elvándorolt több mint félmillió magyar a lábával szavazott a magyarországi szociális, társadalmi és gazdasági viszonyok ellen, kiemelve, hogy a kivándorlás 2010 után gyorsult fel.

"Egyik megoldásként bizonyosan csökkenteni kell az adókat, Magyarországon ugyanis jelenleg a legnagyobb az alacsony- és középkeresetűek adóterhelése" - fogalmazta meg javaslatát a szocialista politikus.

Ujhelyi arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság nemrég elfogadta a "Youth on the S.P.O.T." elnevezésű programjavaslatát, amely az egyik legtöbb embert foglalkoztató ágazat, a turizmus fejlesztésével segítené a munkahelyteremtést és az ifjúsági munkanélküliség felszámolását, rámutatva, hogy ebben a szektorban is egyre kevesebb a szakember.

"Éppen ezért tettem javaslatot arra, hogy az európai turisztikai szakma és az Európai Bizottság uniós forrásokat felhasználva indítson egy olyan programot, amely a turisztikai szektorban együttműködéseket találva, munkahelyeket és átképzéseket biztosítva ezreknek adhat újra munkalehetőséget" - fogalmazott Ujhelyi.

Az MSZP európai uniós képviselője emellett felszólította a magyar kormányt, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, és mutassa meg, hogy kész olyan megállapodásra a turisztikai ágazattal, amely magyarországi munkához és képzéshez segítheti az egyre nagyobb számban kivándorló magyar fiatalokat.

Ujhelyi emellett az idegenforgalom fejlődését gátló adóterhek mérséklését is követelte.

Az MSZP alelnöke rámutatott: miközben Magyarországon a szállások után 18 százalék, az ételek és italok után pedig 27 százalék áfát kell fizetni, addig Németországban és Máltán például ez a kulcs alig 7 százalék, de Horvátországban sem több 13 százaléknál.

"Ilyen fullasztó adóterhek mellett a szektor fejlődése nem fenntartható, a magyar fiatalok kivándorlása pedig nem csökkenthető" - zárja közleményét a politikus.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk

A magyar dolgozók többségének alig maradt szabadsága a járvány miatt

Egy felmérés szerint a dolgozók 14 százaléka semmilyen nyaralást nem tervez a nyárra. Teljes cikk

A cél a gazdaságvédelem és a munkahelyek megőrzése - ismertették a 2021-es költségvetést

A kormány létrehozta az egészségbiztosítási és járvány elleni védekezési alapot, háromszori emelést kapnak a nyugdíjasok. Teljes cikk