Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Adót kellene csökkenteni a kivándorlás ellen

Az adóterhek csökkentésével és az idegenforgalmi szektor fejlesztésével lépne fel a kivándorlás ellen Ujhelyi István, az MSZP alelnöke és EP-képviselője.

A politikus egy munkaközvetítő cég adataira hivatkozva keddi közleményében azt írta, hogy egyre több szakma kezd "kiürülni" Magyarországon. Szerinte az elvándorolt több mint félmillió magyar a lábával szavazott a magyarországi szociális, társadalmi és gazdasági viszonyok ellen, kiemelve, hogy a kivándorlás 2010 után gyorsult fel.

"Egyik megoldásként bizonyosan csökkenteni kell az adókat, Magyarországon ugyanis jelenleg a legnagyobb az alacsony- és középkeresetűek adóterhelése" - fogalmazta meg javaslatát a szocialista politikus.

Ujhelyi arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság nemrég elfogadta a "Youth on the S.P.O.T." elnevezésű programjavaslatát, amely az egyik legtöbb embert foglalkoztató ágazat, a turizmus fejlesztésével segítené a munkahelyteremtést és az ifjúsági munkanélküliség felszámolását, rámutatva, hogy ebben a szektorban is egyre kevesebb a szakember.

"Éppen ezért tettem javaslatot arra, hogy az európai turisztikai szakma és az Európai Bizottság uniós forrásokat felhasználva indítson egy olyan programot, amely a turisztikai szektorban együttműködéseket találva, munkahelyeket és átképzéseket biztosítva ezreknek adhat újra munkalehetőséget" - fogalmazott Ujhelyi.

Az MSZP európai uniós képviselője emellett felszólította a magyar kormányt, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez, és mutassa meg, hogy kész olyan megállapodásra a turisztikai ágazattal, amely magyarországi munkához és képzéshez segítheti az egyre nagyobb számban kivándorló magyar fiatalokat.

Ujhelyi emellett az idegenforgalom fejlődését gátló adóterhek mérséklését is követelte.

Az MSZP alelnöke rámutatott: miközben Magyarországon a szállások után 18 százalék, az ételek és italok után pedig 27 százalék áfát kell fizetni, addig Németországban és Máltán például ez a kulcs alig 7 százalék, de Horvátországban sem több 13 százaléknál.

"Ilyen fullasztó adóterhek mellett a szektor fejlődése nem fenntartható, a magyar fiatalok kivándorlása pedig nem csökkenthető" - zárja közleményét a politikus.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Vádat emeltek egy sikkasztó pécsi valutaváltó ellen

Jelentős értékre elkövetett sikkasztás miatt vádat emelt a Pécsi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki több mint 32 millió forintot sikkasztott... Teljes cikk

Jelentős béremelés csökkentheti a gyógypedagógus-hiányt

Az LMP szerint a gyógypedagógusok bérének azonnali és jelentős emelése csökkentheti a terület szakemberhiányát - mondta Ungár Péter, az ellenzéki... Teljes cikk

Így használják az internetet a kkv-k

A hazai kkv-k kezdik felismerni az online világot, tízből hét cég rendelkezik ugyanis saját weboldallal, egy jelentős részük pedig már a... Teljes cikk