Akkora a munkaerőhiány a szállodaiparban, hogy sokszor az igazgatók takarítanak
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint munkaerőhiány tekintetében drámai a helyzet a fővárosban.
Amellett, hogy hiányoznak a vendégek, nincs elég szakács és takarító személyzet – mondta el az InfoRádióban a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke. „Ha le van zárva praktikusan a fél világ, akkor nagyon nehéz intézkedéseket hozni” – tette hozzá Flesch Tamás, aki szerint Budapesten kifejezetten nehéz helyzetben van a szállodaipar, míg a vidéki turizmus tekintetében ígéretesnek tűnik az idei nyár.
„Budapest esetében minden lehetőséget meg kell ragadni, akár a Restart programmal, akár a Magyar Turisztikai Ügynökség különféle marketingakcióival, illetve a szállodások saját maguk által megcélzott belföldi vendégkörével, de a külföldiek nélkül Budapest nem kalkulálható turisztikai szempontból" – mondta a szakértő.
Flesch Tamás szerint drámai a helyzet a területen munkaerő szempontjából. Azt mondta, sok helyen akkora az emberhiány, hogy sokszor az igazgatók vagy az értékesítők takarítanak, szakácsok pedig nincsenek.
„Nagyon sok fiatal elhagyta a szakmát, reméljük csak ideiglenesen, miután bizalmatlanság van a szakmával kapcsolatban, ami vissza kell majd szerezni. Mindez azonban csak úgy lehetséges, ha tényleg stabilizálódik a helyzet, nem lesznek lezárások, nem lesznek újabb hullámok, és mindenki el tudja hinni, hogy ez a szakma megint ugyanolyan szép lesz, mint amelyik volt 2019 előtt” – hívta fel a figyelmet a szövetség elnöke.
InfoStart
fotó: pexels
- 2026.01.09Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben Foglalkoztatás és jóllét: az értékes munkaerő megszerzése és megtartása a folyamatosan változó munkaerőpiaci környezetben. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A program és a regisztráció a jegyek menüpont alatt.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.28Vezetés- és szervezetfejlesztés szakmai konferencia Bokor Attila Aranykalitkában című kutatásának harmadik fejezetéhez érkeztünk, amely ötven vezetői életúton keresztül három évtized szervezeti és vezetői tapasztalatát mutatja be. Az OD Partner is mérföldkőhöz érkezett: 30 évesek lettünk. Kinyitjuk szakmai műhelyünket és megosztjuk, hogyan gondolkodunk vezetésről, szervezetről, és aktuálisan milyen témákban mélyedünk el.
Részletek
Jegyek
- 2026.01.29Bértranszparencia irányelv és diszkrimináció-tilalom Szakmai képzés a bértranszparenciáról és a diszkriminációról HR szakembereknek és vezetőknek. Készüljön fel munkajogászainkkal az EU új bérátláthatósági szabályaira!
Részletek
Jegyek
- 2026.01.31Vállalati szimuláció Valós piaci helyzetben egy-egy döntés meghozatalakor helyt kell állnia mind vezetői, mind kontrolleri képességeinknek. Mennyivel egyszerűbb lenne, hogyha mi is úgy gyakorolhatnánk, mint egy pilóta, aki éles felszállás előtt, a szimulátorban tanulja meg a vezetést, míg kellő rutinra tesz szert. Ez megvalósítható ma már az üzleti életben is.
Részletek
Jegyek
Az EP felszólít a munkavállalók érzelmi állapotával, magánbeszélgetéseivel és munkaidőn kívüli adataival kapcsolatos adatok feldolgozásának tiltására. Teljes cikk
A közigazgatási szünet alatt is kezdeményezhető ügyintézés elektronikusan a NAV-nál, személyesen az ünnepek alatt is nyitva tartó hivatalt lehet... Teljes cikk
Átadták a Kerékpárosbarát település és a Kerékpárosbarát munkahely díjakat szerdán Budapesten; a címet tíz település és tíz vállalat,... Teljes cikk
- 3000 eurós fizetés és ingyen szállás - indulnak a téli munkák Ausztriában 2 hónapja
- A vezetés nem jutalom, hanem szakma: a mikromenedzsment nem HIBA, hanem HIÁNY 2 hónapja
- Próbaidő: munkavállaló hosszabbítaná, munkáltató elengedné? 2 hónapja
- Új vezetőkkel erősít a Mövenpick Hotel Budapest Centre 3 hónapja
- Csókosok, ejtőernyősök és egyéb protekciósok 3 hónapja
- Már a másodiknál jön a harmadik generációs átok? 4 hónapja
- SZÉP-kártya 2025: új rekordok, erősödő belföldi turizmus 5 hónapja
- CEO és HR vezető: Össze(f)ér vagy nem (f)ér össze: ez itt a kérdés? 5 hónapja
- Van olyan település a Balatonon, ahol a szezonális munkaerő 60-70 százalékát adják a diákmunkások 6 hónapja
- Már a pincér is mosogat: mit tehet a vendéglátóipar a munkaerőhiány ellen? 6 hónapja
- Ennyi borravalót kapnak a magyar pincérek 7 hónapja
Egy CEO naplója - a világ egyik legnépszerűbb podcastja