Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Aláírta az idei bérmegállapodást a Dunaferr a szakszervezetekkel

Megszületett a megállapodás az ISD Dunaferr társaságcsoport vezetése és a kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetek képviselői között az idei bérfejlesztésekről – tájékoztatta a központi üzemi tanács elnöke pénteken az MTI-t.

Borbély Zoltán elmondta, hogy az idei béremelés két százalékos és július 1-től esedékes. Amennyiben az infláció 2-2,5 százalék között lesz év végére, akkor a köztes részt egyszeri jutalomként fizeti ki a munkáltató. Amennyiben az infláció 2,5 százaléknál nagyobb lesz, akkor visszamenőleg félszázalékos bérfejlesztést kapnak a dolgozók – tette hozzá.

A karácsonyi, 14. havi bér a kollektív szerződés szerint kerül kifizetésre, a szabadságos, 13. havi bér nagyobb részét az eredeti időpontban, június 10-én kapják meg a munkavállalók, míg a fennmaradó részt három egyenlő részletben, legkésőbb a novemberi bérekkel együtt. Jelezte, hogy akinek 150 ezer forint alatt van az alapbére, a szabadságos bért a júniusi bérrel együtt teljes egészében megkapja.

Borbély Zoltán emlékeztetett rá, hogy a munkáltató eredeti ajánlata bérfejlesztést nem tartalmazott az idei évre, a karácsonyi bért 2015-re átütemezve részletekben, míg a szabadságos bért a második félévben hat egyenlő részben fizették volna ki.

A bérfejlesztés mellett a dolgozók mintegy 1,1-1,2 milliárd forintnyi juttatásukról lemondtak munkahelyük védelme érdekében. Feltételül szabták, hogy az összeget a munkáltató az 1-es számú, tavaly év elején leállított kohó átépítésére fordítja, amelynek szeptember 1-én üzemelnie kell. Amennyiben nem üzemel, akkor a munkáltató visszafizeti a pénzt a dolgozóknak – mondta.

Az idei bértárgyalásoknál a szakszervezetek a legfontosabb feladatnak az 1-es kohó átépítését tekintették, mivel így a folyékony fázis megmaradhat és ezzel együtt több ezer fő elbocsátása kerülhető el.

Borbély Zoltán fontosnak nevezte még a határozatlan időre kötött kollektív szerződés felmondási tilalmának 2015. december 31-ig történt meghosszabbítását. Mindez azt jelenti, hogy a hathónapos felmondási idő miatt 2016. június 30-ig a KSZ él és csak közös akarattal változtatható meg – tette hozzá.

Tavaly február 20-án határozatlan idejű általános sztrájkot jelentette be az ISD Dunaferr Zrt. két reprezentatív szakszervezete, miután előbb a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, majd a Dunaferr Ifjúsági Szervezet is elutasította a munkáltató bérfejlesztési ajánlatát. Az érdekvédők a munkabeszüntetést a 2013. évi bér- és szociális megállapodás kikényszerítése érdekében indították. A sztrájk február 26-án ért véget, miután a felek megállapodtak a bérfejlesztésekről. Akkor visszamenőleges hatállyal, 2013. január 1-jétől a kollektív szerződés hatálya alá tartozó társaságoknál dolgozó munkavállalók 3,5 százalékos alapbérfejlesztésben részesültek. 2013. július 1-jétől további 1 százalékkal emelkedett a munkavállalók alapbére. Az emelés ugyanilyen mértékben érintette a szociális juttatásokat.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter