Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Áprilistól ellenőrzik az egészségbiztosítási jogviszonyt

Április 1-től elkezdődik az egészségbiztosítási jogviszony ellenőrzése. Az intézkedéssel a kormány célja, hogy kiszűrjék azokat, akiknek nincs jogviszonyuk, mégis igénybe veszik a társadalombiztosítás által támogatott ellátásokat. Az adatok szerint mintegy 400-500 ezer nem fizet járulékot, pedig megtehetné.

Az ellenőrzés abból áll, hogy a háziorvosnál, a járóbeteg szakellátásban és a kórházakban online-kapcsolaton keresztül állapítják meg, hogy a betegnek van-e jogviszonya, tehát befizette-e a járulékot - mondta el Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón.

Hozzátette: lesz türelmi idő a jogviszony rendezésére, ám aki ezt nem teszi meg, annak jövőre ki kell fizetnie a kapott ellátás költségét. Az átmeneti időszakban a biztosító még téríti ezeket az ellátásokat, de 2008. január 1-től a nem biztosított állampolgárnak kell megfizetnie őket - mondta Horváth Ágnes. Az az állampolgár, aki olyan értesítést kap, hogy nincs biztosítási jogviszonya, és így nem jogosult a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátásokra, a megyei egészségbiztosítási pénztárnál rendezheti jogviszonyát - ismertette.

Alapesetben a munkáltató kötelessége a munkavállaló után befizetni a járulékot, ha ebben a munkáltató mulaszt, akkor az adóhatóság büntet.

Havonta csekken vagy átutalással kell járulékot fizetnie annak, aki eddig nem volt biztosított
Jurányi Benedekné, az APEH vezető főtanácsosa korábban arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy április elsejétől az ellátásért havonta csekken vagy átutalással egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük azoknak, akik eddig nem voltak biztosítottak. Akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem eléri a minimálbért, a minimálbér kilenc százaléka lesz az egészségügyi szolgáltatási járulék - mondta. Akiknél egy főre jutó jövedelem nem éri el a minimálbért, azoknak lakóhelyük polgármesterét kell megkeresniük, aki igazolást ad ki arról, hogy mennyi az egy főre jutó jövedelem a családban. Ez a jövedelem lesz a járulék alapja, a járulék azonban nem lehet kevesebb, mint a nyugdíjminimum kilenc százaléka. Ha egy családban a nyugdíjminimumot sem éri el az egy főre eső jövedelem, akkor az önkormányzat igazolást ad ki arról, hogy az érintett szociálisan rászoruló, így nem kell járulékot fizetnie.

A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy akik eddig nem fizettek társadalom- és egészségbiztosítási járulékot, azoknak az APEH internetes oldalán található bejelentő lapon kötelezően be kell jelentkezniük. A főtanácsos elmondta: ha a foglalkoztató bejelenti a munkavállalót, mint biztosítottat, és be is vallja a járulékot, de nem fizeti be, akkor a dolgozó érdeke nem sérülhet, azaz az egészségügyi ellátást meg fogja kapni.

  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter