kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Arab atomszakembereket képezhetnek Pakson

A nukleáris ipar területén felhalmozott magyar tapasztalatok hasznosításáról, elsősorban a szakemberképzésben rejlő együttműködési lehetőségről volt szó az Arab Üzleti Klub (Arab Business Club) elnökének a paksi atomerőműben tett pénteki látogatásán.

Hamdan Mohamed Al-Morsedi Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kíséretében ismerkedett a paksi atomerőműben lévő technológiával és a Karbantartó Gyakorló Központtal, ahol Pekárik Géza és Cziczer János igazgató kalauzolta.

Az Egyesült Arab Emírségekben jelenleg két atomerőművi blokk építése folyik, és további ötöt terveznek. A helyi vállalkozások az atomerőművi technológia területén még nem rendelkeznek tudással, jártassággal.

Az Arab Business Club elnöke úgy vélekedett, Magyarország óriási tudásra, tapasztalatra tett szert az atomenergia alkalmazásában, és erre az arab országok is számítanak.

Hozzátette, látogatásának a tapasztalatszerzés a célja. Szeretné feltérképezni a szakmai, tudományos együttműködési lehetőségeket Magyarország és az arab országok között.

Kovács Pál államtitkár kiemelte, hogy folytatódhat az a program, amelyben Magyarország vietnami szakemberek képzését vállalta. Az oktatás, a kutatás-fejlesztés területén vállalhat a paksi atomerőmű fontos szerepet.

Az arab atomerőművek leendő szakemberei az egyetemi alapképzést más országokban már megkapták, Magyarországon szakmai gyakorlaton, munkahelyi tréningen vehetnének részt.

A tárgyalások a témában előrehaladottak, ha eredményesen zárulnak, nagy létszámú szakemberképzés indulhat, hiszen hét blokk üzemeltetéséhez jelentős létszám kell. Szaúd-Arábia esetében még ennél is nagyobb kapacitásról, szakemberigényről van szó - jegyezte meg az államtitkár.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Egy kis felsőoktatás, egy kis szakképzés, egy kis magyar gazdaság, egy nagy adag innovációval leöntve"

Megújulnak az ágazati készségtanácsok, amelyekben a szakképzés és a gazdaság mellett mostantól a felsőoktatás szereplői is helyet kapnak - mondta... Teljes cikk

Békés vármegyében több mint 300 millió forint támogatás jut a nyári diákmunkaprogramra

Az idén több mint ezerötszáz 16-25 év közötti nappali tagozatos tanuló és egyetemi hallgató vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban... Teljes cikk