kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Átadták a Díj a sikeres vállalkozásokért áprilisi elismeréseit

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter átadta a Díj a sikeres vállalkozásokért áprilisi elismeréseket csütörtökön. "A hónap beruházója" az EPCOS Kft., "A hónap kis- és középvállalkozása" a MIRELITE MIRSA Zrt., "A hónap induló vállalkozása" pedig az OptoForce Kft. lett.

A díjak odaítélésének egyik legfontosabb célja, hogy nyilvánosságot teremtsenek a sikeres vállalkozásoknak. Azokat a cégeket kívánják elismerni, amelyek munkájukkal, eredményeikkel hozzájárultak a magyar gazdaság fejlődéséhez - mondta Varga Mihály.

Hangsúlyozta: amikor egy vállalkozás elindít egy fejlesztést, bíznia kell a jövőben: nemcsak a termékben, hanem magában és a vállalkozást körülvevő környezetben is.

A miniszter szerint az elmúlt hónapokban erősödött a bizalom, ezt jelzi az is, hogy a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legutóbbi felmérése szerint egyre több vállalkozás kíván beruházni a magyar gazdaságba, bővíteni a foglalkoztatottak számát, és a válaszadók háromnegyede újra Magyarországon fektetne be.

Hozzátette, a bizalom erősödését nemcsak a Magyarországon működő külföldi cégek ismerik el, hanem az Európai Bizottság legutóbbi országjelentése és különféle elemző intézmények anyagai is ezt tükrözik vissza.

"A hónap beruházója" elismerést elnyert EPCOS Kft. a nyugat-magyarországi autóipar egyik meghatározó szereplője, amely húszéves történetének legnagyobb beruházását jelentette be a közelmúltban. Varga Mihály kiemelte: nagyon fontosnak tartja, hogy ebben a szektorban további fejlesztések legyenek.

Az elektronikai alkatrészgyártó vállalat 10,5 milliárd forint összértékű beruházása eredményeként autóipari fejlesztő- és gyártóközpontot hoz létre Szombathelyen, és 220 új munkatárs felvételét tervezi. A kft. bővíti már jelenleg is közel 150 fős kutatás-fejlesztési részlegének létszámát is. A cég az elmúlt években évi mintegy egymilliárd forinttal növelte K+F ráfordításait, árbevétele 5 százalékát erre fordítja.

"A hónap kis- és középvállalkozása" díjat elnyert MIRELITE MIRSA Zrt. családi vállalkozásként működik, kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával állít elő kiváló minőségű gyorsfagyasztott termékeket, s megalakulása óta számos hazai és nemzetközi díjat nyert el. A cég 1984-ben kezdte meg működését Albertirsán, 1992-től a német Schöller vállalatcsoport, majd 2001-től a Nestlé csoport leányvállalataként működött, és 2003-tól került százszázalékos magyar tulajdonba. Ezt követően bővíteni kezdett és újabb hűtőházat vásárolt Domoszlón, majd Miskolcon.

"A hónap induló vállalkozását", a OptoForce Kft.-t 2012-ben alapították, két fő termékének - a 3D erőmérő szenzor és a programozhatóan rugalmas mozgatómotor - prototípusait a cég két alapítója, Tar Ákos és Veres József doktori tanulmányaik alatt fejlesztették ki. Kutatási területük a robotok járása volt, azon belül arra koncentráltak, hogyan tehető stabilabbá és ruganyosabbá a járás.

Szükség volt egy olyan érzékelőre, amely nem csupán azt képes detektálni, hogy a robot talpa éppen csak hozzáér a talajhoz, hanem azt is képes elviselni, amikor a robot eldől vagy esetleg ugrásból a talajra érkezik, ugyanakkor lépés közben érzékeli az esetleges megcsúszásokat és azok irányát is. Ezt szolgálja a 3D erőmérő szenzor. Veres József egy olyan motort készített, amely adaptívan képes reagálni a környezetére, visszahajlik, akárcsak az emberi ízületek.

A fiatal csapat 2012-ben elnyerte a StartUp Underground, a Magyar Innovációs TechShow és a Conference in Cyberspace első helyezéseit, ami nagyban segített a befektetők felkutatásában. 2012 végén sikerült megállapodniuk a Finext StartUp és a Day One Capital nevű hazai befektetőcsoportokkal, ami lehetővé tette előbb a termékek piacképessé tételét, majd piacra vitelét. A szenzor tömeggyártásának előkészítése jelenleg folyik, várhatóan még májusban elkészülnek az első sorozatban gyártott darabok.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dunaferr Liberty: nem lesz sztrájk, sikerült megállapodni

Megállapodtak a munkáltató, a Liberty Dunaújváros és a két reprezentatív szakszervezet, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr... Teljes cikk

250 munkahelyet hozhat létre Szombathelyen egy új beruházás

A japán TDK 26 milliárd forintos beruházása 250 új munkahelyet hozhat létre Szombathelyen, ráadásul a fejlesztésnek nem csak helyi, és nem is csak... Teljes cikk

Új autóipari óriásberuházást jelentettek be - 210 munkahely jön létre

Mintegy 36 milliárd forintból épít új gyárat a Flex Zalaegerszegen. "Magyarország a jelenlegi termelés megduplázásával néhány éven belül azon... Teljes cikk