Megjelent: 4 hónapja

Átlagosan 2,7 milliós fegyverpénzt kaptak a rendőrök, de több tízezren egy forintot sem

A szakszervezet elnöke szerint komoly feszültséget okoz, hogy a juttatás a rendvédelmi igazgatási alkalmazottaknak (RIASZ) és a rendőrségi munkavállalóknak nem jár.

Februárban összesen 91 milliárd forintot fizettek ki a rendőröknek fegyverpénzként, az egy főre jutó átlagos juttatás 2,7 millió forint volt – írja az rtl.hu. A rendvédelmi dolgozók hivatásos állományának járó, hathavi bérnek megfelelő juttatást február 15-ig kellett megkapniuk az érintetteknek. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint a folyósított összegek átlagos nagysága 2,7 millió forint volt.

"A hivatásos állományon belül sem kapott azonban mindenki ekkora összeget, egy átlagos tiszthelyettes ugyanis nagyjából bruttó 350 ezer forintot, azaz nagyjából nettó 230-250 ezer forintot keres"  – mondta a portálnak Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke. A kezdő rendőrjárőrök enneél is kevesebbet keresnek, fizetésük a nettó 200 ezer forintot sem éri el, így hathavi juttatásként körülbelül egymillió forintot kaptak.

A felsővezetők sokkal magasabb összegeket kaptak. Nekik egy két évvel ezelőtti tövénymódosítás értelmében 1,3-1,9 millió forintos bér jár, így a központi szervezek vezető esetében fejenként akár 9 millió forintit lehetett  a fegyverpénz összege. 

A korábbi bejelentések szerint a fegyverpénz háromévenként jár, de mivel eredetileg 2023-ban kellett volna utalni, elképzelhető, hogy 2026-ban érkezik a következő. 

Az ORFK tájékoztatása szerint a rendőrség hivatásos állományának idén összesen 91,4 milliárd forintot fizettek ki.A rendeletben meghatározott körből 104-en nem kaptak juttatást. Kizáró ok volt, ha valaki lemondási idejét vagy önhibája miatti felmentési idejét tölti.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) elnöke  szerint óriási feszültséget okozott, hogy a juttatás csak a hivatásos állomány tagjainak jár, a rendvédelmi igazgatási alkalmazottaknak (RIASZ) és a rendőrségi munkavállalóknak nem. Az ORFK által küldött adatok szerint ennek alapján 13-14 ezren semmit sem kaptak, a mintegy 50 ezer fős teljes létszámból ugyanis csak valamivel több mint 36 ezren tagjai a hivatalos állománynak. Mint Bárdos Judit elmondta, a RIASZ-osok és a munkavállalók karácsonyra sem kaptak semmit, a beígért átlag 5 százalékos béremelést pedig teljesítményhez kötötték, így sokan ebből is kimaradtak.

Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője arról beszélt, hogy a RIASZ-os dolgozók gyakran ugyanazt a munkát végzik, mint a hivatásosok, és sokszor ugyanabban az irodában dolgoznak. "Előfordult, hogy egy pénzügyön dolgozó RIASZ-os alkalmazott úgy bérszámfejtett egy mellette ülőnek fegyverpénzt, hogy közben tudta, ő egy forintot sem fog kapni" - mondta. 

Az rtl.hu-nak küldött adatok azt mutatják, hogy folyamatosan csökken a rendőrök száma. Tavaly júniusban 51 228-an dolgoztak összesen a rendőrségnél, idén márciusban  már csak 50 342-en.

 

rtl.hu

fotó: unsplash

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Duplán érkezik a családi pótlék augusztusban

Ebben a hónapban augusztus 2-án utaltak családi pótlékot az érintetteknek, a következő pedig 23-án érkezik. Teljes cikk

Béremelésre kényszerülhetnek az állami cégek az infláció miatt

A szakszervezetek szerint felül kell vizsgálni a tavaly megkötött bérmegállapodás, vagy soron kívüli bérrendezésre lesz szükség a növekvő infláció miatt. Teljes cikk

Ennyi évnyi fizetésből lehet megvenni egy átlagos lakást Magyarországon

Szlovákiában valamivel kevesebb ideig kell dolgozni egy átlagos lakásért, mint Magyarországon - derül ki egy felmérésből. Teljes cikk

Facebook