kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Az államtitkárok még remeghetnek

Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár menesztésével elindulhat a kormányátalakítás, várhatóan egyelőre csupán államtitkári szinten és alatta. Szőcs Gézával még beszélgetnek.

A miniszterelnök, de leginkább magyar hangja, Szijjártó Péter tavasszal, több alkalommal is cáfolta az akkor a kormányátalakításról felröppenő, konkrét neveket is meglebegtető szóbeszédeket. Az első hírek még idén áprilisban szóltak arról, hogy az uniós elnökség lejártát követően sor kerülhet egy nagyobb lélegzetű kormányátalakításra. Ekkor Matolcsy György bársonyszéke látszott a legnagyobb mértékben kilengeni, de a miniszterelnök végül kategorikusan kijelentette, hogy a nemzetgazdasági minisztere a helyén marad és élvezi a kormányfő bizalmát.
Bentről feszít

Az első egy év elteltével a sajtóban többször körbejárt Hoffmann Rózsa, Réthelyi Miklós és Szócska Miklós neve is, de átalakítás továbbra sem történt, habár belső konfliktusok ezúttal már egyre inkább táptalajt biztosítottak az ilyesféle pletykáknak. Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán többszöri pengeváltása (etikai eljárás indítási kérelem Hoffmantól Pokorni ellen, Pokorni oktatáspolitikai kritikái) után többször szóba került, hogy az egyébként Orbán Viktorral is meglehetősen furcsa munkaviszonyban lévő államtitkár esetleg pihenőpályára kerül, de végül őt is a szárnyai alá vette a kormányfő.
Pedig a kormányerőn belüli torzsalkodásra akad számos példa, nem csupán a KDNP-Fidesz törésvonalon. Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos között a filozófus-ügy kapcsán jelentkezett ellentét, amikor az államtitkár a körültekintőbb eljárás szükségességéről beszélt. Legutóbb pedig úgy hírlett, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter kezdeményezheti Nyitrai Zsolt infokommunikációs államtitkár menesztését. Ezt a hírt igen gyorsan cáfolták, sőt bizonyos üzleti körök érdeksérelmeire alapozott kacsának is nevezték.

Lejjebb már hullottak fejek

Helyettes államtitkári szinten már több fejcsere történt, mint ahány híresztelés napvilágot látott ezzel kapcsolatban. A sort Tóth Zoltán József nyitotta, aki még márciusban kapott útilaput a honvédelmi minisztertől, sajtóértesülések szerint a Zrínyi Kommunikációs Kft.-vel kapcsolatos félretájékoztatások miatt. Horváth Endre, a turizmusért és kereskedelemért felelős helyettes államtitkárt áprilisban a nemzetgazdasági miniszter javaslatára mentette fel Orbán Viktor. Júliusban Eiselt György, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára ajánlotta fel önként a lemondását, miután hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsították meg.

Augusztusban éppen a hírbe hozott Nyitrai Zsolt kezdeményezte a hírközlésért és audiovizuális médiáért felelős helyettes államtitkára, Vasváriné dr. Menyhárt Éva menesztését. Hétfőn pedig a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) elnökének, Kratochwill Péternek az állítólagos menesztését lebegtették meg. Kratochwill már évek óta a központi informatikai fejlesztésekért felelős állami cégeknél dolgozik, vezette a Kopint Datorg Zrt.-t és közvetlenül a kormányváltás előtt a KIFÜ jogelődjét is, a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központját.

Becsey Zsolt külgazdasági államtitkáré ugyanakkor az első eset, hogy államtitkári menesztés is "realizálódott". A szakpolitikus menesztését Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kezdeményezte a kormányfőnél, aki sajtóhírek szerint már jóvá is hagyta az előterjesztést. Becsey előreláthatólag más állami feladatot kap majd.

A miniszteri székek állítólag biztonságban vannak

A miniszterelnök augusztus elején fogadta minisztereit (kivéve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest) és értékelte munkájukat. Ezután újra felmerültek nevek (elsősorban Szőcs Gézáé), akikkel „komolyabb beszélgetésre” is sor kerül majd. A Magyar Nemzet értesülései szerint azonban hozzá hasonlóan figyelmeztetést kaphatnak még mások is.

Lázár János lapunknak május elején adott interjújában úgy fogalmazott, idén minden valószínűség szerint elmarad a kormányzati átalakítás, ez azonban elsősorban a miniszterekre vonatkozik, az államtitkárok esetében a frakcióvezető sem zárta ki akkor a lehetséges fejcseréket.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Újra Szűcs Zsuzsanna lett a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke

Közgyűlésén ismét Szűcs Zsuzsannát választotta meg elnöknek a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). A tagság szavazatai alapján a... Teljes cikk

Vezetőváltás a Central Médiacsoportnál

A Central Médiacsoport folytatja szervezeti átalakulását. Július 1-től csatlakozik a vállalat felsővezetéséhez Petr Bednar, aki korábban Csehország... Teljes cikk