Megjelent: 14 éve

Az au-pair munka előnyei és hátrányai

Érdemes au-pairként nekivágni a nagyvilágnak, főleg annak, aki külföldön szeretné tökéletesre csiszolni nyelvtudását, avagy sikertelenül felvételizőként fél vagy egy évet hasznosan szeretne eltölteni. A közvetítők szerint sokkal több a munkalehetőség, mint a jelentkező. Mi kell ahhoz, hogy kijussunk?

Külföldi au-pair munkára a legkülönbözőbb motivációból mennek fiatalok. Valaki a sikertelen felsőoktatási felvételi után szeretne belekóstolni a külföldi munkába és egy számára idegen kultúrába. Mások már főiskolára járnak, évet halasztanak és szeretnének egy új nyelvet megtanulni. Szintén külön csoportot alkotnak az állástalan frissdiplomások, akik a nyelvtudás hiánya miatt nem tudnak álláshoz jutni. Jelentős csoportot képviselnek azok, akik tartósan külföldön szeretnének dolgozni, az au-pair munkát pedig első lépcsőfoknak szánják, ahonnan majd továbbléphetnek. A gyermekfelügyelői előnye, hogy a kisgyermekes családdal együtt élő, az apróbb házimunkákat is elvégző fiatal cserébe nem csupán teljes ellátást, szállást és zsebpénzt kap, hanem munka után még nyelviskolában is csiszolhatja tudását, miközben játszva ismerkedhet meg egy új kultúrkörrel.

Angliába mennek a legtöbben

Az au-pairkedők első számú célországa az Egyesült Királyság főként az angol nyelv és a sok munkalehetőség miatt. Bánhegyi Zsófia, az au-pairek külföldi közvetítésére specializálódott babaklub.com tulajdonosa elmondta, a jelentkezők 95 százaléka lány. "Fiúkra főként a kiskamasz fiúkat nevelő családok tartanak igényt, hogy a gyermekek férfipéldát is lássanak és nem utolsósorban, hogy legyen, aki focizni, sportolni jár a srácokkal" - mondja.

Fontos kitétel, hogy a jogban az au-pair munka nem számít munkaviszonynak, így például az álláspiacát egyelőre a magyarok előtt zárva tartó Németországba, Ausztriába nem kell munkavállalási engedély. Nem kell bizonyítania a gyermekfelügyeleti munkát megrendelőnek, hogy nincs alkalmas helyi jelentkező a pozícióra. Au-pairként nem lehet meggazdagodni. A brit családok átlagosan heti 60-95 fontos, (24-33 ezer forint), míg Németországban havi 350 eurós (85 ezer forint) zsebpénzzel honorálják őket. Az összeg nem lenne elegendő a kinti megélhetéshez, azonban a fiatalnak gyakorlatilag nincs kiadása. A családnál teljes ellátást kap, a nyelvtanfolyamot sem ő fizeti.

30 év alattiaknak szól

Az au-pair munkára jelentkezésnél elvárás a 18-30 év közötti életkor, az érettségi, sok esetben a jogosítvány és a szakmai gyakorlat is. Emellett szükséges orvosi vizsgálat, erkölcsi bizonyítvány és két ajánlás - más szóval referenciára is. Bánhegyi Zsófia elmondta, az egyik ajánlásfajtában (karakterreferencia) a pályázó rokona, ismerőse, a szakmai referenciában értelemszerűen az egyik, vele korábban kapcsolatban álló család jellemzi a jelentkezőt. A jelentkezők alkalmasságát, nyelvtudását egy előzetes interjún tesztelik. Aki megfelelt, annak az adatlapját továbbítják a kinti fogadó családhoz. A család telefoninterjún ismerheti meg a számára legszimpatikusabb jelölteket, és kölcsönös szimpátia esetén már csak a részletekről kell megállapodniuk. Nem árt figyelembe venni: egy-két kivételes esettől eltekintve a kiutazás költségét az au-pair állja.

Nagyváros vagy vidék, egy gyermek vagy több

Nyelvi szintfelmérő és pszichológiai tesztekkel szűr az Au-Pair Kft. Szécsényi Violetta ügyvezető elmondta, a jelentkezőknek emellett el kell végezniük a cég akkreditált tananyagú szakmai képzését is. A cégnél szervezett szakmai gyakorlaton ráadásul kiderülhet az alkalmatlanág. Ha a pályázók megfeleltek, adatlapot töltenek ki, a legfontosabb elvárásokkal, melyet a fogadó családoknak továbbítanak. Nem mindegy ugyanis, hogy egy vagy több gyermekes famíliához, nagyvárosba vagy vidékre szeretne menni a leendő au-pair, esetleg vallásos vagy világnézetileg semleges családhoz kerül.

Míg a kisvárosi vagy vidéki élethez szokott fiatal nem biztos, hogy jól érezné magát London sűrűjében, addig például egy nyüzsgő nagyvároshoz szokott emberre nyomasztóan hathat egy kevésbé tempós kisváros álmos hangulata. Ez pedig jobb, ha nem a helyszínen derül ki. Volt ugyanis olyan fiatal hölgy, aki kizárólag ezért szakította félbe az egyébként minden szempontból tökéletes kintlétet. Nem bírta ugyanis elviselni a számára szokatlan vidéki életet.

Veszélyes magánúton kimenni

Időről-időre felütik a fejüket a médiában az au-paireket rabszolgasorban tartó, molesztáló vagy a fiataloknak penészes sufniban otthont adó családokról szóló rémtörténetek is. A tapasztalatok alapján főként a magánszervezésben kiutazó fiatalok keverik magukat bajba. Nem árt azonban az ügynökségeknek is utánanézni az interneten és a közvetítés módja is sok mindenről árulkodik.

A munkalehetőségek szűkössége miatt nem kell aggódni. A közvetítőktől megtudtuk, a fogadó családoknak a jelenleg rendelkezésre álló au-pairek akár többszörösére lenne igényük.
Néhány au-pai közvetítő webcíme: www.aupairkft.hu, www.babaclub.com, www.benelux.hu, www.babaorszag.com, www.aupairplus.eu

Takács Gabriella
  • 2023.02.08Az MT. új szabályai - munkajogi aktualitások, változások 2023. Az Országgyűlés 2022. decemberében módosította a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt, mely több pontban is módosult a korábbiakhoz képest. On-line programunk keretében szeretnénk bemutatni résztvevőinknek a módosításban érintett részeket, aktualitásokat gyakorlati megközelítésben. Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.22recruiTECH konferencia A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét. Részletek Jegyek