Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Az egészségügyi dolgozók kényszernyugdíjazásának visszavonását követeli az MSZP

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy az oktatás mellett az egészségügyben is vonja vissza a nélkülözhetetlen, nagy tudású szakemberek kényszernyugdíjazását. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár erre pénteken a kormány honlapjára feltöltött videoüzenetében úgy reagált: a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatási kérelmeinek elbírálását az ellátási szükségletek határozzák meg.

Tukacs István, a szocialista párt országgyűlési képviselője pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a nyugdíjkorhatárt elért közalkalmazottak kötelező nyugdíjazása veszélyezteti az egészségügyi ellátást, mivel azáltal az ágazat pótolhatatlan embereket veszít.

Az ellenzéki politikus szerint a kényszernyugdíjazás a különböző szakmai elitek "lefejezéseként" is értékelhető, amivel azonnal fel kell hagynia a kabinetnek.

Tukacs István azt mondta, bár a kormány korábban azt ígérte, hogy egyszerre tájékoztatja beadványuk elbírálásáról a kényszernyugdíjazás alól mentességet kérő egészségügyi dolgozókat, az onkológiai intézetben ennek ellenére 60-70 orvos és szakdolgozó még mindig nem kapott értesítést kérelméről, holott az intézményben ketten már megkapták felmentésüket.

Szócska Miklós videoüzenetben reagált az MSZP szavaira, mint mondta: tisztában vannak azzal, hogy az egészségügyben emberierőforrás-krízis van, kiemelve, hogy az orvosok, szakdolgozók munkájára szükség van.

Mint Szócska Miklós elmondta: az első mentesítési kérelmekre adott válaszok már visszaérkeztek az államtitkársághoz. Az első körben érintett dolgozók egy részét már értesítették erről, a tájékoztatás folyamatos. Amikor olyan értesülés lát napvilágot, hogy egy egészségügyi intézményben 150 dolgozóból csak ketten kaptak választ, az valójában úgy hangzik, hogy ketten már megkapták.

Az államtitkár kiemelte: a tájékoztatási folyamat elkezdődött, de időt vesz igénybe, hiszen mintegy 2700 mentesítési kérelemről van szó. A következő napokban, hetekben az orvosok, szakdolgozók értesülnek az eredményről. Azok pedig, akik megkapták kérelmük pozitív elbírálását, a kompenzációs összegre is számíthatnak - hangsúlyozta Szócska Miklós.

A Népszabadság online csütörtökön azt írta: sorra kapják az egészségügyi intézmények a nyugdíjazás alóli kérelmek elbírálásáról szóló határozatokat. Az Országos Onkológiai Intézet 150 érintettje közül mindössze ketten kaptak felmentést a kötelező nyugdíjazás alól.

A Világgazdaság szintén csütörtökön arról számolt be: van olyan fővárosi kórház, ahol a kérelmek 80 százalékát, olyan megyei kórház, ahol 50 százalékát jóváhagyták, de olyan intézmény is, ahol csak a nyugdíjas és maradni kívánó dolgozók egyharmadát tarthatják meg.

Az egészségügyi államtitkárság csütörtökön az MTI megkeresésére azt írta: a továbbfoglalkoztatási kérelmekkel kapcsolatos kiértesítések jelenleg is folyamatban vannak, "így a sajtó számokat érintő értesülése sem tekinthető véglegesnek". Az államtitkárság a tájékoztatási kör lezárulta után ad részletes felvilágosítást a témában - tették hozzá.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ezeken a helyszíneken ellenőriz a NAV június második felétől

A hónap második felétől is országszerte kell számítani az adóhatóság ellenőreire. Teljes cikk

Még mindig sokan mondanak le a nyaralásról

Nagyon vegyes a kép az utazási tervek terén. Összességében javult a középkorúak utazási helyzete, és akik terveznek nyaralást, azok többet... Teljes cikk

Jelentősen csökkent az innovációra felkészült vállalatok aránya 2022 óta

A globális nagyvállalatok minden eddiginél nagyobb arányban tartják kulcsfontosságúnak az innovációt a sikerhez, de az innovációra felkészült... Teljes cikk