Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Az EU-csúcstalálkozó elé kerülnek a foglalkoztatási ajánlások

Az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői is áttekintik a tagországok számára készített foglalkoztatáspolitikai és gazdasági ajánlásokat - erősítette meg a tagállamok munkaügyi minisztereinek pénteki luxembourgi találkozója előtt Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára.

A miniszterek vitát folytatnak az ajánlásokról, amelyeket a Európai Bizottság készített. Andor László, a foglalkoztatáspolitikáért felelős biztos az ülés előtt azt hangoztatta: fontos, hogy a gazdasági kormányzásnak is nevezett, fokozott koordináció ne csupán elméletben, hanem a gyakorlatban, az egyes tagországok szintjén is meginduljon.

Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy az éves koordinációs folyamatnak (európai szemeszter) ez az utolsó lépése. Az államtitkár fontos állomásnak minősítette, hogy a tagországok egymás reformprogramját értékelik. Jelentős eleme ez a nemzetközi gazdasági válságra adott átfogó uniós válasznak is - tette hozzá.

A találkozón szociálpolitikai kérdések is szerepelnek. Az e témákban elnöklő Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a megbeszélés előtt a várandós, gyermekágyas vagy szoptató munkavállalókra vonatkozó uniós irányelvet emelte ki, amelynél elsősorban az Európai Parlament javasolta módosításokat tekintik át.

A miniszteri tanács a tervek szerint közös nyilatkozatot ad ki az uniós fogyatékossági stratégia támogatásáról - jelezte még Réthelyi Miklós. A 2010-2020 közötti időszakra vonatkozó stratégia tervezetét az Európai Bizottság tavaly adta ki, azzal kapcsolatban az Európai Parlament szakbizottsága csütörtökön fogadta el Kósa Ádám (Fidesz) jelentését.

Réthelyi Miklós kiemelte a napirenden lévő dossziék közül az úgynevezett antidiszkriminációs irányelvet is, vagyis azt a jogszabályt, amely a személyek közötti, vallásra vagy meggyőződésre, fogyatékosságra, életkorra vagy szexuális irányultságra való tekintet nélküli, egyenlő bánásmódot szabályozza. A mostani találkozón elsősorban a fogyatékossággal élőkre vonatkozó kitételek szerepelnek napirenden.

Az elnöklő miniszter emlékeztetett arra, hogy a féléves magyar elnökség egyik kiemelten fontos témája a demográfia. A luxembourgi ülésen ezen belül elsősorban a demográfiai változások - az öregedő társadalom és a növekvő népesség - problémaköre, valamint azoknak a családpolitikára gyakorolt hatása szerepelt napirenden.

Külön említette Réthelyi Miklós a témák közül a gyermekszegénység kérdését, és bejelentette azt is, hogy a tervek szerint a családi élet és munka összeegyeztetéséről következtetéseket fogadnak el. A zsúfolt napirendű ülés többi témáját illetően Czomba Sándor kiemelte az új munkahelyek és képességek kialakítást célzó menetrendet, illetve a fiatalok foglalkoztatásának ügyét, amelyről a miniszterek a tervek szerint közös következtetéseket fogadnak el.

Andor László biztos az MTI kérdésére megerősítette, hogy a találkozón ismerteti a bizottság javaslatát az elektromágneses mezőkkel kapcsolatos munkavédelmi jogszabály módosítására. Elmondta azt is, hogy az uniós végrehajtó testület további előterjesztéseket tervez a munkahelyi egészség és biztonság területén.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koronavírus: Szabad az út Ausztria, Csehország és Szlovákia felé

Korlátozásmentesen lehet utazni június 5-től Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába - jelentette be Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter. Teljes cikk

Megközelítette a 3 milliót a munkanélküliek száma Németországban

Lassult a munkanélküliség növekedése Németországban: az áprilisi 308 ezer után májusban 169 ezren veszítették el az állásukat a szövetségi... Teljes cikk

Áprilisban még állta a sarat az EU munkaerőpiaca

Emelkedett a munkanélküliségi ráta az euróövezetben áprilisban, a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését célzó, ámde a gazdaságot... Teljes cikk