Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Az oroszok szerint "alanyi jogon" jár az előléptetés

Oroszországban egyre inkább divatba jön a karrier: a lakosság csaknem fele fontosnak tartja a hivatali előmenetelt - derült ki egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás eredményeként.

Oroszországban 68 millió ember, a lakosság 48 százaléka dolgozik, holott a munkaképes korúak létszáma eléri a 90 millió főt - olvasható a Finanszovije Izvesztyija című orosz lapban. A VCIOM állami közvélemény-kutató intézet által szeptember elején végzett felmérés során 153 településen 1600 embert faggattak a kérdezőbiztosok arról, hogy mennyire fontos számukra a karrier.

A magas pozíció a 18 és 59 év közötti korosztály 53 százalékának fontos, igaz, az évek múlásával az ambíciók egyre csökkennek. A kor emelkedésével párhuzamosan lényegesen csökken (27-ről 7 százalékra) azok számaránya, akinek a hivatali előrejutás mindennél fontosabb.

A felmérés bebizonyította, hogy a karrieristák kevéssé irigylésre méltóak: mindössze a válaszadók 13 százaléka nem idegeskedik, feltételezve, hogy cégénél biztosított számára a folyamatos előléptetés. A megkérdezettek csaknem fele úgy véli, hogy akadályokat gördítenek előrejutása elé, több mint egyharmaduk (38 százalék) pedig meggyőződéssel állítja, hogy jelenlegi munkahelyén semmi remény arra, hogy feljebb jusson a hivatali szamárlétrán. Míg a fiatalok körében a pesszimisták számaránya mindössze 26 százalékos, az 50 év fölöttiek esetében 46 százalékos.

Az orosz karrieristák "sajátossága", hogy többségükben úgy vélik, a hivatali előrejutás érdekében nem kell semmit tenniük - sem továbbképzésre, sem nyelvtanulásra nincs semmi szükség, az előléptetés alanyi jogon jár nekik. A megkérdezetteknek mindössze 13 százaléka kész tanulásra adni a fejét karrierje érdekében, 11 százalék pedig hajlandó többet dolgozni. A válaszadók 2 százaléka szerint elég munkahelyet váltani, további 2 százalék pedig a főnökséggel való jó kapcsolatban látja boldogulása zálogát.

A felmérés szerint a férfiaknak (Oroszországban is) könnyebb karriert csinálni, legalábbis így vélekedik a megkérdezetteknek csaknem a fele (47 százaléka).

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter