kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Az újságírás veszélyes hivatás

Tavaly 93 újságírót öltek meg a világon, ami azt mutatja, hogy az újságírás továbbra is veszélyes hivatás - áll a bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtó Intézet (IPI) jelentésében.

A nemzetközi szervezet 140 országban vizsgálta meg az újságírók helyzetét. Megállapította, hogy 2007-ben ismét Irak volt a legveszélyesebb, a gyilkosságok közel fele ebben az országban történt. Egy másik konfliktusos övezetben, Szomáliában kilenc újságírót öltek meg tavaly.
Európában egy török nacionalista meggyilkolta Hrant Drink újságírót. Halála ismét megmutatta, milyen veszélyek leselkednek azokra, akik a sajtószabadság védelmére kelnek. Oroszországban a választások előtt nőtt a médiára nehezedő nyomás és továbbra is büntetlenek maradtak azok, akik újságírókat zaklattak, támadtak vagy gyilkoltak meg - áll az IPI jelentésében, amelyet csütörtökön eljuttattak az MTI-hez.
A legveszedelmesebb térség tavaly a Közel-Kelet és Észak-Afrika volt: itt összesen 44 újságíró lett gyilkosság áldozata, közöttük 42 Irakban. Két újságíró a Palesztin Hatóság területén halt meg.
A fegyveres konfliktusok miatt a második legveszélyesebb térség tavaly Ázsia volt, amelyen belül Pakisztánt, Afganisztánt, Srí Lankát emelte ki a jelentés. A legtöbb újságírót továbbra is Kínában börtönzik be, az IPI tudomása szerint legalább 30 újságíró és 50 blogger, azaz internetes naplóíró került rács mögé.

Az amerikai földrészen tizenöt újságírót öltek meg tavaly. A térség legveszélyesebb országa Mexikó: itt két újságíró lett gyilkosság áldozata, nyolc pedig eltűnt. Az Egyesült Államokban Chancey Bailey-t, az Oakland Post munkatársát agyonlőtték; 1993 óta ez volt az első, újságíró ellen előre megfontolva elkövetett gyilkosság - mutat rá az IPI jelentése.
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek