Megjelent: 8 éve

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztérium minisztere

Balog Zoltán 1958. január 7-én született Ózdon. Egészen fiatalon 1974 és 1976 között békeszolgálati önkéntesként dolgozott egyházi épületek újjáépítési és renoválási munkálatain Wittenbergben, Goppelnben és Drezdában. 1976-ban érettségizett a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában. 1978-tól 1983-ig teológiai stúdiumokat folytatott Debrecenben és Budapesten.

Külföldi tanulmányainak első állomásaként 1980-ban Kelet-Berlinben az Egyesült Protestáns Egyház vendéghallgatójaként tanult teológiát, majd négy szemesztert töltött Halle-ben, a Luther Márton Egyetem Teológia Tanszékén. Ezekben az években aktívan részt vett az NDK evangélikus egyházának békeakcióiban. Összekötő szerepet játszott a keletnémet "békefolyamat" és a budapesti Dialógus-békecsoport között. 1983-ban tette le az első lelkészi diplomát a Budapesti Református Teológiai Akadémián.

Református teológiai tanulmányai előtt betanított esztergályosként dolgozott a Diósgyőri Gépgyárban. 1980-ban a Püspökszentlászlói Katolikus Szociális Otthonban dolgozott egy évet. 1983-1987 között református lelkészként tevékenykedett Maglódon és öt szórványgyülekezetben.1987-1989 között az egyházak Világtanácsa posztgraduális ösztöndíjasa lett Tübingenben. 1989-ben részt vett az Első Európai Ökumenikus Találkozón mint az Európai Egyházak Konferenciája teológiai tanácsadója. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa megbízásából Kelet-Németországból menekültek lelkészeként működött a csillebérci menekülttáborban.

1989-1991 között óraadó tanárként dolgozott a Budapesti Református Hittudományi Egyetem Újszövetségi Tanszékén, 1991-1996 között pedig hittantanár a Budapesti Német Iskolában, közben pedig a Baár- Madas Református Gimnáziumban is. A németországból érkezettek számára bevezető szemináriumokat dolgozott ki.

1991-1994 között egyházpolitikai tanácsadója a FIDESZ parlamenti frakciójának. Emellett 1993-1996 között a Bonni Egyetem Ökumenikus Intézetének tudományos munkatársa. Publikációi a következő témában jelentek meg: egyházak és kommunizmus Magyarországon és az NDK-ban.

1996-tól 2006-ig a Budapesti Németajkú Református Egyházközség megválasztott lelkésze. Az egyházközösség keretében működő Protestáns Fórum vezetőjeként közéleti és karitatív tevékenységet folytatott (például volt kábítószerfüggők tanácsadó szolgálata, erdélyi egyházi és emberjogi kezdeményezések támogatása). A német-magyar Protestáns Fórum vezetőjeként elsőként rendeztek Chagall-kiállítást Magyarországon a Német Evangélikus Egyházközösséggel együttműködve Budapesten.

Fórumvezetőként társalapítója volt az "Elveszett évek?" német nyelvű tanulmányi csoportnak, mely 5 éven keresztül közölt munkákat és dolgozta fel a hidegháborúról szóló forrásokat egyházi-teológiai szempontból.

1996-1997-ben a Testnevelési Egyetem Mentálhigiénés Tanszékén dolgozott, mint tudományos ügyvivő. 1998-2002 Orbán Viktor, a Magyar Köztársaság miniszterelnökének főtanácsadója. 1999-től 2012-ig a XX. Század Intézet Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány Felügyelő Bizottságának tagja.

2002-2003 között a Köztársasági Elnök Hivatalában a Társadalompolitikai Főosztály vezetője. 2002-ben a Semmelweis Egyetemen "mentálhigiénés szakember" képesítést szerzett. A korábbi németajkú Hold utcai protestáns templom újjáépítésének kezdeményezője és vezetője.

2003-tól a "Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány" kurátora és főigazgatója, mely megbízatása 2007. április 16-ával megszűnt. Azóta az Alapítvány kuratóriumi elnöke. A 2006-os országgyűlési választásokon országos listán szerzett mandátumot. Ezt követően bejelentette, hogy a Magyarországi Református Egyház törvényeinek megfelelően országgyűlési képviselősége idejére, "lelkészi jellege" fenntartásával, lelkészi szolgálatát szünetelteti. Ennek megfelelően a "lelkészi" címet sem használja. Természetesen amennyiben erre felkérést vagy meghívást kap, igehirdetői és egyéb szolgálatot végez.

A 2006 őszi rendőri brutalitás kivizsgálását szorgalmazó parlamenti vizsgálat kezdeményezője és szorgalmazója. 2006. május 30-tól az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának elnöke. 2007.02.26-tól a FIDESZ parlamenti frakcióvezető helyettese, a FIDESZ Kulturális Kabinet vezetője. 2009 folyamán az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottságának elnökeként - Romani Rose, a Német Szintik és Romák Központi Tanácsa vezetője mellett - támogatta a roma gyilkosságok áldozatai családjainak megsegítését. 2009. augusztus 29-től a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke.

A 2010-es választásokon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi lista 3. helyéről jutott be az Országgyűlésbe. 2010. június 1-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkára. Személyes közreműködésének köszönhetően fogadta el a magyar elnökség idején az Európai Bizottság az Európai Romastratégiát. 2012. május 9-től az Emberi Erőforrások Minisztérium minisztere.

A Hold utcai németajkú protestáns templom újjáépítésének kezdeményezője, mely 2003-ban rehabilitáció kategóriában Építészeti Nívódíjat kapott. 2000-ben Nagyváradon Pro Ecclesia Díjat kapott. 1993-tól tíz éven át az Európai Protestáns Szabadegyetem elnökségi tagja volt, 1999-től egészen napjainkig pedig a Bethesda Gyermekkórház Alapítvány kurátora. 2011 októberében a Köztársaság Elnökének Érdemérme kitüntetésben részesült. 2012-től a magyar Raoul Wallenberg Emlékbizottság tagja.

A miniszter németül felsőfokok beszél, tárgyalóképes angol nyelvtudással bír, bibliai görögből német állami nyelvvizsgát szerzett. Párttagsága nincs. Nős, 5 gyermek édesapja.

forrás: http://www.kormany.hu/
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.09.23HR Basic Sajátítsd el évek helyett 12 napban az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! HR gondolkodás e-learning videókkal, esettanulmányokkal, testre szabva gyakorlatorientáltan. Részletek Jegyek
  • 2021.09.28Kötelező visszaélés-bejelentési rendszer bevezetése, alkalmazása Az EU 2019/1937 sz. irányelve új kötelezettséget ír elő. Visszaélés-bejelentési rendszert kell alkalmazni. Minden 50 fő feletti munkavállalót foglalkoztató vállalkozásnak, továbbá a közszférában működő szervezetnek kötelező lesz visszaélés bejelentési rendszert kialakítania és működtetnie. Részletek Jegyek
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk