kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 16 éve

Bátran költözne külföldre és telepedne le örökre a magyar

A magyarországi üzleti szféra leginkább a problémamegoldásban jeleskedő, jó kommunikációs képességekkel bíró és csapatmunkára is alkalmas szakemberekre tart igényt - mondta Kobelrausch György, a Telkes Tanácsadó Zrt. tanácsadója, aki az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) megbízásából készített felmérést ismertette az AmCham keddi konferenciáján Budapesten.

A felmérés szerint a magyarországi nagyvállalatok és közepes vállalkozások versenyképességi helyzetük egyik alapjának tekintik a náluk alkalmazott felsőfokú végzettségű szakemberek képzettségét. Különösen nagy hiány van a mérnöki végzettségű, illetve gyártásban, karbantartási feladatokban jártas szakemberekben, míg a pénzügyi és humánpolitikai végzettségűek elegendő számban állnak rendelkezésre. A tanácsadó kiemelte, hogy az idegen nyelvek ismerete sajnos még mindig nem a legjobb szinten áll, holott jó angol nyelvtudás nélkül gyakorlatilag nem lehet elhelyezkedni a jól fizető magyarországi cégeknél. A szakember a jövő különösen értékes tudásának - az új tendenciákat figyelembe véve - az orosz és a kínai nyelv ismeretét jelölte meg.


Vonzza hazánk a cégeketSzakál László, az EDS Hungary vezérigazgatója elmondta: az elmúlt években felerősödött az a folyamat, hogy a jelentős multinacionális cégek Magyarországra hozzák különböző szolgáltató központjaikat, közöttük elsősorban a pénzügyi szolgáltató, illetve telemarketing centrumokat. Elmondta: a magyar munkaerő egyelőre jól állja a versenyt, jelentős kihívás azonban, hogy Kína, India és egyes távol-keleti országok is versenyeznek Magyarországgal, mivel ott is egyre nagyobb számban állnak rendelkezésre a jó felkészültségű, felsőfokú végzettséggel rendelkező, több nyelven beszélő diplomások, ráadásul a magyarországinál alacsonyabb jövedelemért.


Kevés a szakmunkásJakus Csaba, az IBM Hungary SSC oktatási szakértője arról szólt, hogy ma már a hagyományosan elismert magyar elektronikai iparnak is új kihívásokkal kell szembenéznie. A Vácott működő, többek között mobiltelefonokhoz kisebb nagyobb elektronikai alkatrészeket gyártó cég vezető munkatársa elmondta: jelenleg az országban már olyan nagy a szakemberhiány, hogy hónapokig keresnek egy-egy betanított munkási állásra jelentkezőket.


Még mindig a szigetországba vágyik a magyarKiss Judit, a Manpower ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy az Európai Unió munkaerő-gazdálkodása egyre inkább a határok nélküli munkahely-változtatásra épít. Egyelőre jelentősebb az unió új tagállamaiból áramlik a nagyobb létszámú munkaerő a nyugati tagállamok felé, a jövőben azonban a nyugati, illetve az északi államokból is megindulhat az ideáramlás. Elmondta: egy felmérésük szerint a magyar elvándorló munkaerő kedvenc országa Nagy-Britannia, de vezető helyet vívott ki magának a rangsorban Ausztria, Németország; az ötödik helyen az Egyesült Államok, a hatodikon Ausztrália áll. Meglepőnek nevezte, hogy a 10 célország között negyedik helyen áll Magyarország, vagyis jelentős a magyar dolgozók körében az országon belüli elvándorlás is.

A Manpower felmérése szerint száz magyar megkérdezett munkavállaló több mint kétharmada a jobb munkahely, a nagyobb fizetés reményében kész elköltözni is. Meglepő, hogy az elköltözésre hajlandó munkavállalók mintegy fele azt válaszolta: akár örökre is ott marad az új munkahelyének otthont adó országban - tette hozzá.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek