Megjelent: 9 éve

Béke varázsütésre - mediáció a hétköznapokban

Nemrégiben hallgattam egy coach, mediátor előadását, akinek nyolcvanöt szkeptikus, kissé elutasító pedagógus figyelmét kellett felkeltenie és meggyőznie őket arról, hogy a mediáció hasznos tud lenni számukra. A direkt konfliktus gerjesztésén (és megoldásán) túl egy egyszerű, mégis elgondolkodtató kérdéssel kezdett: „hány konfliktusuk van egy nap?” Elindulva ezen a gondolatmeneten, kiderül, hogy a mediáció egy olyan „varázspálca”, ami csodákra képes akkor is, ha nem főállásként gyakoroljuk: vezetőknek, beosztottaknak, HR osztályon dolgozóknak, pedagógusoknak – mindazoknak, akik emberekkel foglalkoznak, nap mint nap.

Mariann tíz éve tanít ugyanabban az általános iskolában, már egy felső tagozatos saját osztályt is elballagtatott. Minden nehézségtől eltekintve, szeret tanítani, a gyerekekben a jövő nagy reménységeit látja. Egyik nap, nagy szünet végén a folyosón a szokásos káosz uralkodik, két gyerek összeverekszik, Mariann próbálja őket szétválasztani. Az egyik gyerek véletlenül az odaérkező Mariannt üti meg, aki ösztönösen visszaüt. A gyerekek ugyanannyira megdöbbennek, mint Mariann, aki nem tudja mit tegyen. Másnap a szülők az igazgatóhoz érkeznek perrel fenyegetőzve. Mariann félti az állását, az igazgató félti Mariannt (akivel eddig semmi gond nem volt), és az iskola hírnevét; a szülők feldúltak, féltik a gyereküket. Négyen ülnek le beszélgetni.

Az igazgató töri meg a kínos csendet, megköszöni a szülőknek, hogy befáradtak és előrevetíti, hogy a cél az, hogy mindenki békével és nyugodtan hagyja el a szobát a beszélgetést követően. A szülőktől megkérdezi, hogyan mesélte el a fiuk a megelőző nap esetét, mennyi konfliktusuk van vele otthon, régebben Mariann néniről jókat mesélt-e és el tudják-e képzelni, hogy egy ilyen esetben az ő kezük is meglendül a másodperc töredéke alatt -– mielőtt az agy kapcsolna. Ezután megkérdezi Mariannt, hogyan látja ő az esetet, mit érzett az ütéskor. A beszélgetés során kiderül, hogy a szülők ezidáig jó véleménnyel voltak Mariannról, a fiuk gyakran verekszik a szomszéd gyerekekkel is, hasonló esetben pedig lehet ők is akaratlanul visszaütnének; Mariann válaszaiból pedig nyilvánvalóvá válik, hogy nem gondolkodott az ütéskor, megérti a szülők felháborodását, és azóta is rosszul érzi magát. A két fél beleképzeli magát egymás helyzetébe, így elkezdenek empátiát érezni, enyhül a dühük, a kétségbeesésük, az aggodalmuk.Mit tett az igazgató?

Gábor tizenkét éve dolgozik egy cégnél középvezetőként, beosztottjaival és feletteseivel jó a kapcsolata, egy hirtelen jelentkező egészségügyi probléma miatt táppénzre kellett mennie -– határozatlan időre. Egy hónap után, visszatértekor megtudja, hogy pozíciója átszervezés címén megszűnt, az eddigi munkáját pedig egy új alkalmazott vette át. Gábor kétségbeesett, fél, hogy munka nélkül marad önhibáján kívül. Mielőtt ügyvédhez fordulna, a HR részlegtől kér segítséget. A Humánerőforrás Osztály vezetője, Katalin egy megbeszélésre hívja Gábort és felettesét, Józsefet. Katalin elsőként Gábort kérdezi a félelmeiről, a távollétében elvégezendő feladatok és felelősség súlyáról, és, hogy milyen döntést hozott volna felettese helyében. Józsefet arra kéri, számoljon be eddigi Gáborral kapcsolatos munkahelyi tapasztalatairól és beleképzelve magát a helyébe, milyen megoldásokat lát a probléma megoldására. A két fél megnyugszik, megértik egymás álláspontját és kompromisszumképessé válnak.

Mit tett a HR osztály vezetője?

Mielőtt fény derülne a "varázspálca" titkára, gondoljunk bele, milyen más következményei lehettek volna a történteknek. A szülők ügyvédhez fordulnak, az igazgató a kisebb rossz érdekében elbocsájtja egyik legjobb pedagógusát, Mariannt. Gábor ügyvédhez fordul, számára a beperelés rossz referenciaként szolgál, a cégnek pedig csorbítja a hírnevét. Óriási pénzkiadás, időveszteség. A pszichológiai következményeket, mint folyamatos teher, stressz, depresszió, nem is említve.

A pálca, a tudás, amit mindenki megszerezhet, a mediáció technikáit tartalmazza. A kulcs az érdekegyeztetésben, a konfliktus- és kifogáskezelésben, a megfelelő kommunikációban, kérdezéstechnikában rejlik. A varázs pedig az a képesség, amivel a másik ember felé nyitottá, elfogadóvá válunk.

Ha összeszámoltuk a napi konfliktusaink számát, és rádöbbenünk, hogy a legtöbb megoldatlanul marad - így rontva emberi kapcsolatainkat - jusson eszünkbe a mediátor képzés mint biztos, jövedelmező befektetés.

Mavrák Katalin, a LINEO International Consulting Kft. csapatának tagja (life-, business coaching, mediáció és szakirányú továbbképzések coaching-mediation.hu)
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter