Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Bírságot szabtak ki Ausztriában a külföldi dolgozók bére miatt

Összesen mintegy háromszázezer euró büntetést szabtak ki az év első nyolc hónapjában a bér- és szociális dömping elleni törvény alapján Burgenlandban - ismertette a tartományi gazdasági kamara közleményben szerdán.

Ezer vállalkozást és kétezer alkalmazottat ellenőrzött az adóhivatal augusztusig, és 300 ezer eurónyi pénzbírságot szabtak ki. 251 esetben állapították meg, hogy a munkáltató nem tartotta be az osztrák bér-, társadalombiztosítási, illetve munkajogi szabályokat. Ebből 133 esetben nem jelentették be a munkásokat a társadalombiztosításnak, a többi esetben pedig a munkaviszonyt sem jelentették be - részletezte Harald Schermann szóvivő az MTI érdeklődésére.

A 2004-ben csatlakozott európai uniós tagállamok állampolgáraira vonatkozó munkavállalási és szolgáltatási korlátozásokat 2011. május elsejével törölte el Ausztria. Ezzel egy időben lépett életbe a bér- és szociális dömping elleni törvény, amely szerint a külföldi munkáltatónak is meg kell fizetnie Ausztriában az osztrák kollektív szerződések szerint járó béreket és járulékokat. A törvény ugyanúgy a külföldieket foglalkoztató ausztriai munkáltatókra is vonatkozik.

Burgenlandban és Ausztria többi keleti részében egyre többször akadnak szabálytalanságok Ausztriában telephellyel nem rendelkező cégek ausztriai szolgáltatásaival kapcsolatban - mutatott rá Wilfried Lehner, a burgenlandi adóhatóság képviselője a kamara közleménye szerint egy előző napi sajtótájékoztatón.

Az Ausztriában telephellyel nem rendelkező cégeknek is nyilvántartásba kell vetetniük magukat, és igazolniuk kell, hogy rendelkeznek az Ausztriában előírt képesítésekkel. Sokan ezt nem tudják, vagy nem teszik meg - mutatott rá Harald Schermann. Sok cég panaszkodik a kamaránál arra, hogy egyik vagy másik cég nem fizeti meg a törvényes béreket, ami "tisztességtelen versenyt teremt" - tette hozzá.

A kamara szerint több hatóságnak kellene bekapcsolódnia az ellenőrzésekbe. Kiemelik, hogy az adóhatóság nem állíttathat le egy építkezést. A testület januárra egyeztetést kezdeményez az érintett hatóságok és a gazdaság képviselői között.

A közlemény kitér arra is, hogy idén augusztusban 1323 magyar tagja volt a kamarának. Magyarország európai uniós csatlakozásakor még csak 29 magyar cég tevékenykedett bejelentve Burgenlandban. "Fekete bárányok mindenhol vannak, a külföldiek és az osztrák cégek között is" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban a szóvivő.
  • 2019.11.21Transzformatív Team Coaching Lab A Transzformatív Team Coaching Lab alkalmat ad arra, hogy konkrét eseteken keresztül ismerkedj a módszertan erejével. Egy ügyféleset, amelyben a team coaching folyamat során transzformáltuk valódi kapcsolattá a csapatban élő projekciókat. Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter