Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Biztosan lesz pénteken BKV-sztrájk

A BKV közleménye szerint a szakszervezetek nem fogadták el sem a társaság által már korábban felajánlott engedményeket, sem a szerdán este 20 órakor megtartott tárgyalási fordulóra készült új írásos megállapodás-tervezetet. Gulyás Attila, a sztrájkbizottság szóvivője elmondta, hogy nem történt érdemi elmozdulás a csütörtök reggel 8.00 órakor tartott tárgyaláson se: a felek saját álláspontjukat ismételgették, így nem született megállapodás. A pénteki egész napos sztrájk elkerülhetetlen - tette hozzá. A teljes munkabeszüntetés 0-24 óráig tart majd, de a járművezetők csak üzemkezdettől üzemzárásig sztrájkolnak, így az éjszakai járatok menetrend szerint közlekednek pénteken is.

A felek legközelebb jövő hét kedden egyeztetnek újra - közölte a sztrájkbizottság szóvivője - "de amennyiben csütörtökön olyan jelzés érkezik a kormányzat, vagy a tulajdonos részéről, ami befolyásolná a pénteki sztrájkot, akkor hajlandóak vagyunk tárgyalóasztalhoz ülni" - tette hozzá Nemes Gábor.

A szakszervezetek szerdán nem tudták elfogadni a BKV Zrt. vezetőségének ajánlatát, amelyben a cég engedményeket tett: elállt a tavaly decemberben bejelentett 300 fős létszámleépítéstől, illetve vállalta, hogy tervezetének végső kidolgozásába bevonja a szakszervezeteket is. A szakszervezetek azért utasították vissza a cég vezetőségének megállapodási ajánlatát, mert abban nincs szó a paraméterkönyv visszavonásáról és nem adtak garanciát arra vonatkozóan, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek az illetékesekkel a cég gazdasági problémáinak megoldására.

Néhány busz járni fog

Kiricsi Karola, BKV szóvivője a szerdai sikertelen tárgyalás után elmondta, hogy a BKV Zrt két alvállalkozóit nem érinti a sztrájk, így a Nógrád Volán és a VT Transman zavartalanul üzemelteti összesen 20 járatát a bérelt viszonylatokon a pénteki munkabeszüntetés alatt is. A normális menetrend szerint közlekedik a főként Budafokon és a XI. kerületben üzemelő 150-es, a 14-es és 114-es, 30-as, a 41-es és 41-es gyors, az 50-es, 58-as, a 250-es, a 13-113-113A, és a 87-87A-187 jelzésű autóbusz. A hétköznapi menetrend szerint járnak majd a IV., XIV. és a XVII. kerületben közlekedő 88-as, 120-as, 147-es, 170-es gyors jelzésű buszok is. A múlt héten hétfőn tartott félnapos sztrájk alatt az alvállalkozókkal együtt is csak a teljes szolgáltatás hét százaléka üzemelt.

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy jelenleg napi kétmillió utast szállítanak a BKV járművei, s ha leáll a közösségi közlekedés, ezeknek az utasoknak is autóba kellene ülniük vagy gyalog kellene útnak indulniuk. (Kerékpárral rendszeresen ma még nagyon kevesen közlekednek a fővárosban, hétvégeken néhány tízezerre tehető a kerékpárosok száma a budapesti utcákon.)

Igazolt a hiányzás

A Munka Törvénykönyve szerint a távollétet igazoltnak kell tekinteni, ha valaki a sztrájk miatt nem tud eljutni munkahelyére, ez ugyanis elháríthatatlan oknak minősül. Az elháríthatatlan ok miatt a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, a távollét idejét később ledolgozhatja, vagy szabadságot vehet ki erre az időre. A közoktatásról szóló törvény alapján minden iskolaigazgató mérlegelheti, hogy az irányítása alatt lévő iskolában a sztrájk napján megtarthatók-e a tanítási órák. Az intézményvezetők a hiányzók és bejárók magas száma miatt rendkívüli tanítási szünetet rendelhetnek el, az iskoláknak azonban gondoskodniuk kell a tanulók felügyeletéről.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter