Megjelent: 12 éve

Börtönőröket képeznek Balassagyarmaton

Börtönőröket is képeznek szeptembertől a Balassagyarmat egyik középiskolájában, hogy biztosítsák a szakemberek utánpótlását a létszámgondokkal küzdő Balassagyarmati Fegyház és Börtönben - adta hírül az intézet parancsnoka hétfőn.

Erről írtak alá együttműködési megállapodást a Mikszáth Kálmán Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskolával, valamint az intézményt fenntartó önkormányzattal - mondta el Budai István ezredes. Hozzátette: a rendőrséggel kötött korábbi megállapodás értelmében a középiskolában már gyakorlat a rendészeti oktatás, ez egészül ki a büntetés-végrehajtási jogszabályokkal, ismeretekkel, amit két évig tanulnak az ilyen képzést választó hallgatók. A parancsnok közölte: a balassagyarmati börtönben jelenleg 140 százalékos a telítettség. A 100 százalékos létszámot figyelembe véve 89 börtönőrt alkalmazhatnának, most tízzel ennél is kevesebben vannak.

Budai István úgy tájékoztatott, hogy a katonai szolgálat kötelező előfeltétel volt a büntetés-végrehajtásnál. Amióta ezt eltörölték, a fiatalok közvetlenül érettségi után dolgozhatnak ott, ám jellemző, hogy nem úgy képzelik el a börtöni munkát, mint amilyen valójában, így sokan még az egyéves próbaidő letelte előtt elhagyják a pályát.

A szeptembertől induló képzéssel ezt szeretnék elkerülni, ugyanakkor a munkába állást követően az eddigi négy hetes alapképzés országosan 14 hetesre bővül, és háromhetes gyakorlati képzéssel egészül ki - tette hozzá Budai István, aki arra is kitért, hogy a büntetés-végrehajtási munkára jelentkezőknél a rendőrségihez hasonló az alkalmassági vizsgálat, így része a pszichológiai vizsgálat is. A Mikszáth Kálmán középiskolából évente 10-15 gyerek biztosan el tud helyezkedni a balassagyarmati, a váci, a márianosztrai és egri büntetés-végrehajtási intézetben.

MTI/MagyarNemzet
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter