Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 5 éve

Cafeteria: itt a kreatív megoldás a nettó forintok növelésére!

A cafeteria legfontosabb idei feladványa az, hogyan tudja a cég az adóváltozások ellenére a 2014. évi cafeteriás költségkereten belül gazdálkodva a juttatások nettó értékét megőrizni. Nem kérdés, hogy ebben a szituációban felértékelődik az elektronikus cafeteria-kártya szerepe, ami hatékony felhasználást, egyszerűbb kezelhetőséget, és ami a legfontosabb – maximális nettó forintokat biztosít.

Mindenképpen érdemes cafeteriában gondolkozni, akár van a cégnek pénze bérfejlesztésre, akár nincs, hiszen ezek a juttatások a törvényalkotó szándéka szerint is a nettó bérnél mindenképpen magasabb nettó költhető forintokat eredményeznek.

Idén az egyik nyerő cafeteriás elem az elektronikus patikakártya lehet, melynek patikapénztáras munkáltatói hozzájárulásként vagy adományként történő feltöltése jelentősen – 32 százalék illetve 55 százalékkal – megnöveli a dolgozók által költhető pénzt.

Munkáltatóként történő pénztári feltöltés

A cég dolgozói javára önkéntes pénztárba munkáltatói hozzájárulást vagy adományt fizethet.

A munkáltatói hozzájárulás a vállalat számára költség, melyet évi 200 ezer forintig 35,7 százalék, afelett 51,17 százalékos cafeteria adó terheli (számítás: a 16 százalék SZJA valamint a 14 százalék vagy 27 százalék EHO 1,19 szorosa), melyet a cégnek közvetlenül az állam részére kell megfizetni. Dolgozónként havonta 31 500 forint összegben adható.

Ezzel szemben a munkáltatói adomány olyan adómentes támogatás, melynek teljes összege korlátozás nélkül csökkenti az adózás előtti eredményt. Arra figyelni kell, hogy a céges adomány a munkavállaló egyéni számlára kerülő része után a pénztártagnak SZJA- és EHO-fizetési kötelezettsége keletkezik, ugyanakkor erre az összegre 20 százalékos SZJA-kedvezmény is érvényesíthető.A táblázatban nyomon követhető, hogy 2015-ben a 10 ezer forintos bruttó bérkeret munkabérként 5 ezer forintot, a patikakártya munkáltatói hozzájárulásként való feltöltése esetén 6,7 ezer forintot, adományként való feltöltése pedig 7,9 ezer forintot ér!

A 10 ezer forintos bérkeret bérként, munkáltatói hozzájárulásként
vagy munkáltatói adományként történő feltöltése
A Patikapénztár ráadásul a költségtudatosság évében újabb belépési akcióval várja a cafeteriában az egészségükre szavazókat. Márciusban a magas színvonalú szolgáltatásokat kínáló klasszikus patikakártyához az igénylők 50 százalékos kedvezménnyel, a megszokott 4 ezer forint helyett 2 ezer forintért juthatnak hozzá.

A részletekért kattintson: www.patikapenztar.hu
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Hasít a diákmunka egész évben

Egyre jellemzőbb, hogy a diákok már nem csak nyáron, hanem év közben is folyamatosan munkát vállalnak összeegyeztetve az órarendjükkel, ezzel is... Teljes cikk

Láthatatlan Csapatépítés… ahol az érzékeitek vezetnek

Programot, ötletet kerestek csapatotok erősítésére? Szeretnétek, ha az együtt töltött idő igazán különleges élmény lenne, valami, ami több mint... Teljes cikk

Nem akarom elküldeni, de mostanában nagyon nehéz a kollégával. Mit tegyek?

Minden vezető ismeri azt a helyzetet, amikor valamelyik kollégája valahogy megváltozik, látszik, hogy nem érzi jól magát. Amikor megkérdezi tőle,... Teljes cikk