Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Cáfol a Legfelsőbb Bíróság: nem készített beadványt a bírák nyugdíjügyében

A Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden cáfolta, hogy alkotmánybírósági beadványt készített volna a nyugdíjszabályok változása miatt.

Az LB sajtóosztálya az MTI-vel azt közölte: téves a Népszabadság keddi számában megjelent információ, amely szerint "elkészült a Legfelsőbb Bíróságon az az alkotmánybírósági beadvány, amelyben a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítását szabályozó, bár egyelőre még el sem fogadott törvény ellen kívánnak tiltakozni az érintettek."

Mint a sajtóosztály hozzátette, az LB nevében nem készült ilyen dokumentum. Az, hogy egyes bírók a nyugdíjszabályok várható megváltoztatása miatt tiltakozásul beadvánnyal kívánnak fordulni az Alkotmánybírósághoz, nem jelenti azt, hogy ezzel a Legfelsőbb Bíróság hivatalos álláspontját képviselik - olvasható a közleményben.

A napilap "A bírák az Alkotmánybírósághoz fordulnak" című cikkében felidézte: a 2012-től hatályos alaptörvény szerint a bírákra is az általános öregségi nyugdíjkorhatár vonatkozna, a jelenlegi 70 év helyett a legkésőbb a 65. életévük betöltésekor távozniuk kell posztjukról. A fideszes Lázár János és Varga István által jegyzett előterjesztés szerint azonban jövőre már a 62. életévüket betöltő bíráknak is nyugdíjba kellene vonulniuk. A fideszes Rubovszky György módosító javaslata szerint januártól csak azok felmentését kezdeményeznék, akik már a 65. életévüket is elérték, aki ennél fiatalabb, de 2012 végéig betölti a 62. évet, annak esetében július 1-jével kezdődne a felmentési idő.

A Népszabadság azt írta: ha az eredeti előterjesztést vagy annak a Rubovszky-féle javaslattal módosított változatát fogadják el, a bírák a már elkészült beadványukat bizonyosan benyújtják az Alkotmánybírósághoz. A beadványban az szerepel, hogy a nyugdíjkorhatár 70-ről 62 évre történő azonnali leszállítása sérti az emberi méltóságot, és felvetik azt is, a nyugdíjkorhatár változására nem biztosítanak gyakorlatilag semmilyen felkészülési időt - olvasható a cikkben.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter