Megjelent: 10 éve

Családi pótlékkal nevelnék meg a deviáns szülőket

Az első módosítók egyike a családi pótlék felhasználásának korlátozása lesz. A Kósa Lajos (Fidesz) és Soltész Miklós (KDNP) képviselők által benyújtott törvénymódosítás lényege: azoknál a családoknál, ahol a tanköteles korban lévő gyerek igazolatlan hiányzásainak száma eléri az ötvenet, készpénz helyett a pótlék összegének megfelelő természetbeni juttatást kapnak a szülők. Emellett a jegyző kezdeményezheti a gyerek védelembe vételét. A támogatást tehát nem vonják el.

Ez lényegében szóról szóra megegyezik az első Orbán-kormány idején bevezetett rendelkezésekkel: a családi pótlék abban az esetben, ha tanköteles korú gyerek után folyósítják, iskoláztatási támogatássá válik. A jogalkotó szerint ez az összeg az iskolai költségekhez nyújtott állami hozzájárulás, vagyis iskolakerülés esetén szankcionálhatók a szülők, hiszen ők felelősek.

A Szabad Emberek Magyarországért szerint jó irány, hogy a jogalkotó megfogalmazza, milyen elvárásokat támaszt a családi pótlék/iskoláztatási támogatás folyósításához. Érvelésük szerint, ha az iskolakerülés következményeként megvonják a szülőktől az ellátást, jobb megoldás annál, mint ha a hiányzásból büntetőügy válna, ahogy erre már nemegyszer volt példa a közelmúltban.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerint az első polgári kormány alatt hozott hasonló intézkedésnek is az volt az elsődleges célja, hogy az iskolába nem járó gyerekeket megvédjék a szülői felelőtlenségtől. Ha a gyerek nem teljesíti a tankötelezettséget, akkor a gyermekjóléti szolgálatok ettől függetlenül is figyelnek a veszélyeztetett gyerekekre, és súlyosabb esetekben kezdeményezhetik a védelembe vételüket.

- A módosítást mindenképpen meg kell lépni. Az érintett családok többségében a gyerekek a deviáns szülői magatartás miatt nem járnak iskolába - szögezte le a lapnak a politikus, hozzátéve, az új szabályozás a "felelőtlen" szülői magatartás felszámolására irányul.

Harrach Péter elismerte, az intézkedés elsősorban a problémás családokat célozza és összhangban van azzal a másik fideszes törvénymódosítással, amely a tanárok tekintélyét erősítené, a közfeladatot ellátó személyek biztonságát növelné.

hirado.hu/Népszabadság

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk