Megjelent: 2 hónapja

Csökken azoknak a cégeknek az aránya, amelyek kielemzik a közösségimédia-adatokat

Az innováció terén nem jeleskednek a hazai cégek, de a digitális átállást komolyan veszik - közölte a K&H kedden az MTI-vel, saját innovációs indexe alapján.

A K&H hatodik féléve méri a hazai közepes és nagyvállalati szektor innovációs aktivitását. A tavalyi második félévi adatok közül egyértelműen kiemelkedik a digitális átállás témaköre, a felmérésből kiderült, hogy a cégek fele ezen a téren továbbra is dinamikusan fejleszt.

Az összefoglaló szerint a cégek alkalmazottainak 60 százaléka használ számítógépet a munkájához. Folyamatosan nő az internethasználók aránya, már eléri a 74 százalékot, míg 2021 első félévében ez az arány még csak 49 százalék volt. Évről évre emelkedik a munkájukhoz hordozható informatikai eszközt használók aránya, 2023 második félévében elérte az 56 százalékot a 2021 első félévi 39 százalék után.

Egyre elterjedtebb, hogy a cégek részletesen kielemzik a felgyűlt nagy mennyiségű digitális adatot (Big Data-elemzés), ezt a felmérés szerint már 16 százalékuk elvégzi. Az okoseszközökből és szenzorokból kinyert adatok elemzése már a vállalatok 28 százalékára jellemző, viszont az ugyanezen eszközökből kinyerhető geolokációs adatok egyre kevésbé keltik fel a figyelmüket.

Csökken azoknak a cégeknek az aránya, amelyek kielemzik a közösségimédia-adatokat, például a kommenteket. Két éve még a cégek egytizede figyelte a közösségi média híráramát, a legfrissebb felmérésnél már csak 1 százalékuk jelezte ezt a tevékenységét.

Folytatódik a mesterséges intelligencia térhódítása, a cégek 11 százaléka alkalmazza az új technológiát. Jellemzően kevés cég - 2 és 5 százalék közötti arányban - használja a mesterséges intelligenciát előrejelzésre, optimalizálásra, vizuális adatok feldolgozására, illetve arc- és képfelismerésre, vagy önvezérlő gépek alkalmazására. Beszédfelismerésre, gépi fordításra vagy chatbot-ként a cégek mintegy 5 százaléka alkalmazza. Ez jelentős emelkedés a fél évvel ezelőtti mélyponthoz képest, de csak visszatérést jelent a két évvel ezelőtti szinthez - jelezte a K&H.

Három félévnyi mélypontot, 3-4 százalékot követően 2023 második félévében már a vállalatok 10 százaléka számolt be arról, hogy folyamatautomatizálásra használja a mesterséges intelligenciát.

A K&H 2021 óta közli az innovációs indexet. A tavalyi második adatgyűjtésre 2023. szeptember 18-a és október 10-e között került sor, 360 olyan közepes és nagyvállalat innovációért felelős képviselőjét kérdezték meg telefonon, amelyek éves árbevétele meghaladja a 300 millió forintot.

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ebben a 10 uniós városban a legkönnyebb most munkát találni

Sokkal könnyebb most munkát találni Észak- és Nyugat-Európa városaiban a délen fekvő városokhoz képest - derült ki az Életminőség az európai... Teljes cikk

Átlagosan 4,5 millió forintot keres egy NB I-es focista

Egy év alatt 6.3 százalékkal emelkedett a labdarúgók bérköltsége. Teljes cikk

Tovább csökken a foglalkoztatottak száma, 222 ezren voltak munka nélkül januárban

A munkanélküliek 43 százaléka 3 hónapnál rövidebb ideje keresett állást. Teljes cikk