Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Csökkent a feketemunka a mezőgazdaságban

A VM közleményében emlékeztet arra, hogy 2010-ben indította el a szerkezetátalakítási programokat a zöldség-, gyümölcs- és a dohányágazatban. A programok legfőbb célja a kiemelkedően nagy kézimunka-igényű ágazatokhoz kapcsolódó munkaerő további foglalkoztatása, a vidéki munkahelyek védelme és megtartása.

A programban 2010-ben és 2011-ben évente több mint 1100 dohánytermelő közel 5700 hektárral, és több mint 680 zöldség- és gyümölcstermelő mintegy 7200 hektár termőterülettel vett részt.

A gazdálkodók a dohány szerkezetátalakítási támogatás részeként 2010-ben 5,7 millió munkaóra, míg a 2011-ben 6,3 millió munkaóra keretében biztosították a foglalkoztatást, és fizették meg a munkavégzés utáni járulékokat. A zöldség, gyümölcs szerkezetátalakítási támogatás részeként a gazdák 2010-ben 4,5 millió munkaóra, míg 2011-ben 6,2 millió munkaóra keretében biztosították a foglalkoztatást, és fizették meg a járulékokat.

A programnak köszönhetően jelentősen csökkent a zöldség-gyümölcs-, illetve a dohánytermelő ágazatban a feketemunka. A 2010-es megnyitás eredményeit ismerve, és a zöldség-, gyümölcságazat felől érkező igényt elfogadva a VM 2012-től megteremtette annak lehetőségét, hogy újabb, a programhoz korábban még nem csatlakozott zöldség-, gyümölcstermeléssel foglalkozó gazdálkodók is beléphessenek. Ennek eredményeként 655 zöldség-, gyümölcstermelő több mint 4100 hektárral jelezte belépési szándékát, ami azt jelenti, hogy tovább bővülhet a foglalkoztatottság ezekben a kézimunka-igényes ágazatokban - emeli ki a VM a közleményben.

Hozzáfűzi: a szerkezetátalakítási program eredményességét felismerve az idén elindult a kérődző szerkezetátalakítási program, amelynek legfőbb célja a munkahelyek megőrzése mellett az érintett ágazatban a beruházások ösztönzése, valamint a résztvevők szakmai képzettségének fejlesztése. A program idei indulásakor közel 12 ezer kérelem érkezett. A kérelmezők több mint fele vállalta, hogy gazdaságát beruházásokkal fejleszti.

A Vidékfejlesztési Minisztérium továbbra is kiemelt feladatának tekinti a szerkezetátalakítási programok továbbvitelét - áll a közleményben.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter