Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 hónapja

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

Az augusztus 1-jével zárult héten 1 millió 186 ezer volt az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma.

images

Csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, de így is nagyon magas szinten maradt, ami arra utal, hogy a munkaerőpiaci helyzet nem sokat változott, miközben az új koronavírussal megfertőződöttek számának drasztikus emelkedése fenyegetést jelent a recesszióból kilábaló gazdaságnak.
A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 1 millió 186 ezer volt az augusztus 1-jével zárult héten, ami 249 ezerrel kevesebb az egy héttel korábban mért 1 millió 435 ezernél. Elemzők ennél sokkal rosszabb adatot, 1 millió 415 ezres számot vártak.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag - amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat - 31 ezerrel, 1 millió 337 ezer 750-re süllyedt. Tavaly ilyenkor még 214 ezer 500-on állt a mozgóátlag.
A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma a július 25-ével végződött héten 844 ezerrel, 16 millió 107 ezerre csökkent. Elemzők sokkal gyengébb adatra számítottak, 16,72 milliós számot vártak.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 413 ezer 250-nel, 16 millió 628 ezer 250-re süllyedt. Ez még mindig majdnem tízszerese az egy évvel korábbi 1,69 milliós számnak. Júliusban ismét jelentősen emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma, és a legsúlyosabb helyzetbe került nyugati, illetve déli régiókban a hatóságok kénytelenek voltak ismét zárlatot elrendelni vagy leállítani a járvány terjedését korlátozó intézkedések további lazítását.

A közegészségügyi vészhelyzet csökkenti az áruk és szolgáltatások iránti keresletet, ami azt eredményezte, hogy a gazdaság egyre szélesebb szektoraira terjednek át az elbocsátások, már nemcsak az olyan nem létfontosságú vállalkozásokra, mint például az éttermek és bárok, amelyeket március közepén bezártak a járvány fékezésének érdekében.
Miután a koronavírus-járvány és az annak megfékezését célzó intézkedések miatt szinte teljesen leállt az amerikai gazdaság, március harmadik hetében példátlan méretű elbocsátási hullám indult. Egy hét múlva több mint 6,86 millión tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma, amely aztán július két középső hetének kivételével folyamatosan csökkent, de aggasztóan magas, jóval az egymillió fölötti szinten maradt.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők heti száma. Az amerikai gazdaság februárban süllyedt recesszióba. Az Egyesült Államok bruttó hazai terméke 5,0 százalékos évesített ütemben csökkent az első negyedévben, a második negyedévben pedig 32,9 százalékkal.

MTI
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sztrájkolnak a szlovén rendőrök

Figyelmeztető sztrájkba lépett hétfőn a szlovén rendőrök egy része, mert szerintük a kormány nem tartotta be a rendőrség helyzetének... Teljes cikk

Csökkent a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 5 millió 72 ezerre süllyedt. Teljes cikk

20 év után újra vezethetnek metrót a nők Oroszországban

Oroszországban 456-ről 100-ra csökkent azon munkák száma, amiket csak férfiak vállalhatnak. Teljes cikk