Megjelent: 13 éve

Diszkrimináció? - Kétmillió nő perli a Wal-Martot

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb diszkriminációs pere kezdődhet a világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca, a Wal-Mart ellen, miután a szövetségi fellebbviteli bíróság úgy döntött: fenntartja azt a 2004-es bírói határozatot, miszerint egyesíthetik annak a legalább egymillió volt és jelenlegi női alkalmazottnak a jogi keresetét, amelyben azt állítják, hogy nemük miatt mind a juttatások, mind a szakmai előrejutás terén hátrányos megkülönböztetésben részesültek a cégnél.

A vállalatot több milliárd dolláros kártérítésre kötelezhetik, miután a panaszosok száma valószínűleg el fogja érni a kétmilliót. A Wal-Mart bejelentette, hogy megfellebbezi az egyesítésről szóló döntést, és szükség esetén a legfelsőbb bíróságig is elmegy az ügyben.

A pert eredetileg hat nő indította 2001-ben mindazon nők nevében, akik a Wal-Mart hipermarketjeiben dolgoztak 1998 decembere óta. A cég először azt akarta elérni, hogy minden egyes esetet külön vizsgáljanak, ezért volt fontos a két bírósági döntés a keresetek egyesítéséről.

A bíróság nem fogadta el a cég azon érvelését, miszerint szó sem lehet diszkriminatív személyzeti politikáról, mivel 3400 hipermarketjének mindegyike önálló vállalkozásként működik, és maga dönt a bér- és személyzeti ügyekben.

A Wal-Mart a legnagyobb privát munkáltató az USA-ban, ahol jelenleg 1,3 millióan dolgoznak az üzleteiben, közülük több mint 815 ezer a női munkaerő. Az alkalmazottak száma világszerte 1,8 millió. A kereskedelmi kamara, amely a munkaadó mellé állt, arra figyelmeztetett, hogy az ügy veszélyes precedenst teremthet: több hasonló eljárás kezdődhet, és a cégeket tönkretevő milliárdos kártérítési perekkel fenyegetve akár tisztességtelen követeléseknek is engedni lesznek kénytelenek a tulajdonképpen megzsarolt vállalatok - cikkezik a Napi Gazdaság.


  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter