Megjelent: 13 éve

Divatossá válik a rugalmas munkaidő

A modern munkahelyi kultúra fontos eleme a feladatközpontúság. Ennek jegyében nem a munkaidő szigorú betartására, hanem a feladatok elvégzésére kerül a hangsúly. Növekszik azoknak a cégeknek a száma, amelyek rugalmas munkaidő-beosztást tesznek lehetővé alkalmazottaiknak. Céges körképünk a munkaidőről.

images

A piackutatással foglalkozó GfK Hungária Kft-nél az alkalmazásban lévők többsége rugalmas, 8 órás munkaidőben dolgozik, ami azt jelenti: délelőtt 10-től 14 óráig tart a törzsidő - a fennmaradó időszakban a dolgozók a határidők szem előtt tartásával maguk határozhatják meg hogyan osztják be idejüket.

Napközben is intézhetnek magánügyeket
"A rugalmas munkaidő adta lehetőségek azt is biztosítják, hogy akár naponta más időpontban kezdjenek és végezzenek a munkatársak. A halaszthatatlan dolgokat - például banki ügyintézést, gyermekek elhozását óvodából, iskolából - akár napközben is elintézhetik, mivel a vállalati politika elsősorban a feladatok minőségi, határidőre történő befejezését várja el a dolgozóktól - ez pedig jól szervezett időbeosztással, kötöttségek nélkül is könnyedén kivitelezhető" - engedett bepillantást a piackutató munkaidőrendjébe Gyarmathy Ágnes HR -tanácsadó.

Otthon vagy az irodában végezhetnek pluszmunkát
"Az esetenként előforduló túlmunkáknál a dolgozó megválaszthatja: hazaviszi-e a munkát, vagy inkább irodán belül szeretne-e végezni a feladatokkal. A vállalat ilyenkor kompenzációképpen a munkaidő-átcsoportosítás módszerével élve szabad órákat vagy napokat biztosít a dolgozók részére. A kisgyermekes anyukák távmunkát vagy projektmunkát választhatnak, míg a szülési szabadságról nemrégiben visszatért anyukák élhetnek a 6 órás, munkaidő-konstrukció lehetőségével is" - tette hozzá.

Több munkakörben távmunka, részmunkaidő
A rugalmas munkaidőmodellt az IBM Hungary Kft is beépítette a mindennapok gyakorlatába. " A kollégák egy része - munkakörüktől függően - rugalmas munkaidőben dolgozik. A munkavégzés gyakran nincs is helyhez kötve: az értékesítői, üzleti tanácsadói területen lényegében mindenkit távmunkában alkalmazunk. A cég gyakorlatának megfelelően a kismamák távmunkában, a gyakornokok a lehetőségektől függően, a vezetőjükkel történő megállapodás alapján rövidített -például 4-6 órás munkaidőben dolgozhatnak" - tudtuk meg Kiss Enikő HR igazgatótól.

A kisgyermekesek két órával később kezdhetnek
Akad azért példa olyan munkahelyekre is, ahol a cég profilja miatt már hajnalban megkezdődik a nap. A Kühne Mezőgazdasági Gépgyár Zrt-nél ugyancsak 8 órás munkarendben dolgoznak: az alkalmazottak reggel 6 órakor veszik fel a munkát és délután 2 óráig dolgoznak. A cégnél dolgozó kisgyermekes szülők élhetnek hagyományostól eltérő munkarend lehetőségével. "A kisgyermekesek és egyes kereskedelmi munkakörökben dolgozók számára lehetőség van a későbbi munkakezdésre: így ők a hagyományos, 6 órás munkakezdés helyett jöhetnek reggel fél 8-ra, illetve 8 órára. A munkaidő vége számukra értelemszerűen délután fél 4-re, vagy 4 órára esik." - tudtuk meg Dohovics Szilárdtól, a Kühne HR-munkatársától.

A porta összesítéséből követik nyomon a későket
A szakember azt is elárulta: a munkaidő alatti "kiugrások", a dolgozók érkezésének és távozásának az időpontja a portaszolgálat rendszeres, napi összesítéséből havonta nyomon követhető. A késéseknek, pontatlanságoknak rendszerint szóbeli figyelmeztetés a szankciója: a notórius késők súlyosabb felelősségre vonásban is részesülhetnek. A Kühne HR-ese nem kívánt beszélni a megrögzött későkre vonatkozó szankciókról, annyit azonban elárult: késés miatt még nem szűnt meg munkaviszony a cégnél.

Takács Gabriella
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter