Drágulnak az építőipari munkások"/>
Megjelent: 13 éve

Drágulnak az építőipari munkások

Megújították az építőipari ágazati kollektív szerződést szerdán - közölte az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság titkársága az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a megújított ágazati kollektív szerződés egyebek között tartalmazza az év hátra lévő részére és a 2008. évre vonatkozó szakmai bérminimumokat az építőiparban. A megújított ágazati kollektív szerződés várhatóan augusztus 25-én jelenik meg a Munkaügyi Közlönyben, és ezzel hatályba lép a megállapodás.

Nagy János, az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetsége (ÉVOSZ) ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a megújított kollektív szerződés hatályba lépését követően az építőiparban 2007-ben az év hátralévő részében a kötelező bérminimum segédmunkásoknál 67 ezer forint, betanított munkásnál 75 ezer forint, szakmunkásnál 90 ezer forint, mester szakmunkásnál 115 ezer forint lesz.

Jövőre a segédmunkásoknál a kötelező bérminimum 72 ezer forintra, betanított munkásnál 80 ezer forintra, szakmunkásnál 100 ezer forintra, mester szakmunkásnál 130 ezer forintra emelkedik.

A szakmai párbeszéd bizottság közleményében emlékeztet arra, hogy az építőipari ágazati kollektív szerződést a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Miniszter 2006. márciusában az építőipari ágazat egészére kiterjesztette.

A titkárság tájékoztatása szerint az aláírás alkalmával Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke hangsúlyozta az ágazatban megteremtett rendezett munkaügyi kapcsolatok fontosságát, ugyanakkor az állami intézkedések, döntések jobb átgondolását, a szakmai szervezetek nagyobb bevonását szorgalmazta.

A megegyezésben szereplő szakmai minimálbérek az országos átlagnál nagyobb ütemben emelkednek, de még így is az építőipar a kevésbé megfizetett ágazatok közé tartozik. A közleményben szerepel, hogy Pallagi Gyula, az Építők Szakszervezetének elnöke szerint a közös érdekek felismerésével konfliktusmentesen zajlottak le a tárgyalások, és mind a szakszervezetek mind a vállalkozói érdekképviseletek együttműködtek az építőipari szakma érdekében.


  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek