Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Egyszínű lesz az étkezési utalvány?

A szövetség szerint a törvénynek kizárólag az "étkeztetés" meghatározását kellene tartalmaznia, elhagyva a "meleg" kifejezést.

Az "étkeztetés" kedvezményes körét ki kell egészíteni a készen fogyasztható élelmiszerekkel, így felesleges lenne a hideg és a meleg étkeztetési utalványok megkülönböztetése.

A szövetség szerint költségvetési hátránnyal nem járna az intézkedés, mivel a munkáltatók általában már döntöttek az utalványok juttatásáról, ráadásul tervezhetőbbé válna a bevétel.

Az OKSZ közleményében emlékeztet arra, hogy az APEH egy korábbi, 2008. szeptember 2-i állásfoglalása alapján - amely a tavalyi, 2009. évi elfogadáshoz adott iránymutatást - melegétel utalványt azok a kereskedelmi értékesítőhelyek fogadhattak el, amelyek a TEÁOR szerinti csoportosításban étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés tevékenységeknek megfelelő tevékenységet végeztek. Az APEH állásfoglalása alapján ilyen lehetett például a helyben sütött pékáru, látványpékség termékei, helyben sütött húsáru, a helyben kialakított vendéglátóhely.

A Miniszterelnöki Hivatal szerdán a Vasas Szakszervezeti Szövetséggel azt közölte, hogy a meleg étkezési utalványok esetében ugyanazok az elfogadási és felhasználási feltételek lesznek érvényesek 2010-ben is, mint 2009-ben. A szakszervezeti szövetség - más érdekvédelmi szervezetekkel közösen - korábban tiltakozott az ellen, hogy idén jelentősen változtak a meleg étkezési utalványok elfogadási lehetőségei. Ez hátrányos volt azon dolgozók számára, akik az egyes munkahelyeken a cafetériák összeállításánál már a meleg étkeztetési utalványokat választották tavaly év végén.

Az OKSZ szerint a MEH nyilatkozata félrevezető, mert továbbra is a munkahelyek tömegeinek közelében nincs lehetőség a meleg étkezési utalványok beváltására.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk