Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Egyszínű lesz az étkezési utalvány?

A szövetség szerint a törvénynek kizárólag az "étkeztetés" meghatározását kellene tartalmaznia, elhagyva a "meleg" kifejezést.

Az "étkeztetés" kedvezményes körét ki kell egészíteni a készen fogyasztható élelmiszerekkel, így felesleges lenne a hideg és a meleg étkeztetési utalványok megkülönböztetése.

A szövetség szerint költségvetési hátránnyal nem járna az intézkedés, mivel a munkáltatók általában már döntöttek az utalványok juttatásáról, ráadásul tervezhetőbbé válna a bevétel.

Az OKSZ közleményében emlékeztet arra, hogy az APEH egy korábbi, 2008. szeptember 2-i állásfoglalása alapján - amely a tavalyi, 2009. évi elfogadáshoz adott iránymutatást - melegétel utalványt azok a kereskedelmi értékesítőhelyek fogadhattak el, amelyek a TEÁOR szerinti csoportosításban étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés tevékenységeknek megfelelő tevékenységet végeztek. Az APEH állásfoglalása alapján ilyen lehetett például a helyben sütött pékáru, látványpékség termékei, helyben sütött húsáru, a helyben kialakított vendéglátóhely.

A Miniszterelnöki Hivatal szerdán a Vasas Szakszervezeti Szövetséggel azt közölte, hogy a meleg étkezési utalványok esetében ugyanazok az elfogadási és felhasználási feltételek lesznek érvényesek 2010-ben is, mint 2009-ben. A szakszervezeti szövetség - más érdekvédelmi szervezetekkel közösen - korábban tiltakozott az ellen, hogy idén jelentősen változtak a meleg étkezési utalványok elfogadási lehetőségei. Ez hátrányos volt azon dolgozók számára, akik az egyes munkahelyeken a cafetériák összeállításánál már a meleg étkeztetési utalványokat választották tavaly év végén.

Az OKSZ szerint a MEH nyilatkozata félrevezető, mert továbbra is a munkahelyek tömegeinek közelében nincs lehetőség a meleg étkezési utalványok beváltására.
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter