Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Együtt-PM: a kormány bizonytalanságban tartja az alapítványi szakképzést

Az Együtt-PM szerint a kormány néhány héttel a következő tanév kezdete előtt sem kötötte meg a szükséges köznevelési- és szakképzési megállapodásokat az alapítványi iskolákkal, amivel teljes bizonytalanságban tartja az ott tanulókat és tanítókat.

Erről Erőss Gábor, a választási szövetség oktatási szakpolitikusa hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt. Hangsúlyozta: a Fidesz ezzel a lépésével végképp tönkreteszi a szakképzést.

Az ellenzéki politikus szerint mostanában kezdenek beigazolódni azon korábbi jóslataik, amelyek arról szóltak, a tankötelezettség 16 éves életkorra csökkentése miatt diákok tízezrei hagyják el végzettség nélkül iskoláikat, miközben tanárok ezreinek szűnik meg az állása. Erőss Gábor kiemelte, az oktatást szakképzettség nélkül elhagyó fiatalokra szinte biztosan a munkanélküliség vár, ami rendkívül rossz következményekkel járhat az egész országnak.

A Fidesz szerint jó a rendszer, és nincs is sok 16 éves iskolaelhagyó

A Fidesz az MTI-hez hétfőn eljuttatott reakciójában úgy fogalmaz, kormány egy erősen a gyakorlati tudást támogató szakképzési rendszert vezetett be, amivel visszaadta a kétkezi munka becsületét és olyan szakmákat ad a fiatalok kezébe, amelyekből meg is tudnak élni.

A Fidesz szerint a szakképzést a "Gyurcsány-Bajnai-kormányok verték szét", aminek eredményeként megszűnt a jó szakember-utánpótlás, a "szakképzési rendszer pedig köszönő viszonyban sem volt a munkaerő-piaci igényekkel", így fiatalok munkanélkülisége megduplázódott.

Az új szakképzési rendszernek köszönhetően ugyanakkor ma olyan versenyképes fiatalok kerülnek ki a szakképzésből, akik azonnal képesek belépni a munka világába - hangsúlyozzák.

A kormánypárt kiemeli továbbá, az Együtt-PM állításával szemben nem tízezrekkel, hanem mindössze néhány százzal több olyan fiatal van, aki úgy döntött, már 16 éves kora után dolgozni és nem továbbtanulni szeretne a tankötelezettségi korhatár csökkentésének hatására.

"Annak a fiatalnak, aki így dönt, nem elengedni kell a kezét vagy segélyre ítélni őt, hanem támogatni abban, hogy kétkezi munkából is megéljen" - fogalmaznak, hozzátéve: a kormány a hátrányos helyzetű diákok szakmaválasztását kormányzati ösztöndíjprogram segíti és kifejezetten a fiataloknak szóló foglalkoztatási programokat indít.

A Fidesz szerint ennek is köszönhető, hogy a kormányváltás óta egyre több fiatal talál munkát. A munkahelyvédelmi akcióterv az év első öt hónapjában már 100 ezer pályakezdő fiatal foglalkoztatását segítette, s ugyancsak a fiatalokat segíti az első munkahely garancia program és az Új Széchenyi Terv fiatal vállalkozásokat támogató pályázata - ismertetik.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter