Élethosszig tartó tanulás felnőttképzéssel"/>
Megjelent: 12 éve

Élethosszig tartó tanulás felnőttképzéssel

A vállalkozók körében az egész életen át tartó tanulás szemlélet elterjesztéséért az Ipartestületek Országos Szövetsége országos akciósorozatot indított az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) támogatásával.

Varró Zsuzsanna, az IPOSZ Kht. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az akciósorozat egyik része a kht. szervezésében öt felnőttképzési szakmai konferencia megszervezése és lebonyolítása a helyi tagszervezetek, országos szakmai ipartestületek, valamint a vállalkozók közreműködésével.

A szövetség Firma Kht.-je az IPOSZ lapjában, az Iparos Újságban a konferenciákhoz kapcsolódóan felnőttképzési rovatot indított, amelyben az iparos mesterségek továbbéléséhez, a szakma műveléséhez szükséges naprakész információkat jelentet meg. Az akció részeként az IPOSZ 40 perces filmet készíttet a konferenciákhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésekből.

A konferenciasorozat első állomása november 26-án volt Győrben, autóipari és fémipari témában. Az idén január 30-án Pécsett az építőipari, épületgépészeti és -villamossági szakmák, az előzetes tervek szerint március 19-én Budapesten a szolgáltatói területek, április 23-án Debrecenben vagy Nyíregyházán a cukrászok, május 21-én Szolnokon pedig a faipar felnőttképzési konferenciáját tartják.

Varró Zsuzsanna úgy vélekedett: a konferenciasorozat jó alkalom arra, hogy a felnőttképzési piac résztvevői egyeztessék álláspontjukat, megfogalmazzák szándékaikat, és mindenekelőtt szakmai igényeiket. A konferenciák szervezésekor építenek a helyi és az országos szakmai ipartestületekre.

Az IPOSZ Kht. vezetője elmondta, hogy akkreditált felnőttképzési jogosultságuk révén segíteni tudnak az iparosoknak a képzések megszervezésében, megtartásában egyaránt.

Az IPOSZ azt az álláspontot képviseli, hogy a szakképzésre, a felnőttképzésre egyre nagyobb figyelmet kell fordítani, hiszen hiányszakmák alakulnak ki, ami már a gazdasági fejlődést gátolhatja. Az IPOSZ becslése szerint egyébként az építőiparban 2013-ra mintegy 114 ezer szakmunkás hiányozhat a munkaerőpiacról, ami veszélyezteti az előirányzott fejlesztések minőségi és időbeni megvalósítását. Ezért fontos, hogy elterjedjen elsősorban a szakmán belüli élethosszig tartó tanulás, képzés szemlélete a vállalkozók körében - mondta Varró Zsuzsanna.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
50 milliárd forintos pályázat hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak

A kiírásra az 5 és 249 fő közötti munkavállalót foglalkoztató vállalkozások nyújthatnak be pályázatot. Teljes cikk

Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk