Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Elhalasztják a sztrájkot a Spar sofőrei

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) elhalasztja az október 26-ától meghirdetett határozatlan idejű sztrájkot a Sparnál, mert félnek, hogy a dolgozók magatartása jogellenes lenne. A munkáltató már beemelte a KDFSZ által vitatott szabályzatokat a kollektív szerződésbe - mondta Bubenkó Csaba elnök pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Emlékeztetett arra, hogy szakszervezetük sztrájkbizottsága a Spar Magyarország Kft.-nél dolgozó gépkocsivezetők követeléseinek érvényre juttatása érdekében augusztusban nyolc pontban határozták meg követelésüket, amelynek alátámasztására határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, és állásfoglalást kértek a bíróságtól a követeléseik jogszerűségéről.

A bíróság első fokon a sztrájkot több pontban - például az üzemanyag-megtakarítás, illetve az munkába járás költségének elszámolása ügyében - jogszerűnek tartotta, ugyanakkor a többit nem, ezért ez utóbbiak ügyében a szakszervezet másodfokon ismét kérte a bíróság állásfoglalását, amelyet a bíróság az 5 napos eljárási határidőn belül nem tett meg - ismertette Bubenkó Csaba.

A jogszerűnek kimondott és a sztrájkot megalapozó pontokat a reprezentativitással rendelkező Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) Sparnál működő alapszervezete aláírásával csütörtökön beemelték a kollektív szerződésbe, ezáltal jogszerűtlenné válna a munkabeszüntetésük - fejtette ki az elnök.

Bubenkó Csaba szerint a KASZ-nak hallgatólagos álláspontot kellett volna képviselnie ügyükben, és sajnálatosnak tartja, hogy ebben az akcióban a másik szakszervezet partnere volt a munkáltatónak, "elárulta a munkavállalókat".

A KDFSZ elnöke elmondta, hogy a sztrájk lehetőségét egyelőre "kihúzták alóluk" a vitatott szabályzat kollektív szerződésbe emelésével, ugyanakkor utcai megmozdulásokon, útlezárásokon kívánják számon kérni a kollektív szerződés munkaadói és munkavállalói aláíróitól a munkavállalókat hátrányosan érintő megállapodást.

Bubenkó Csaba hangsúlyozta: nem tekintik lezártnak az eredetileg meghirdetett sztrájkköveteléseikről a tárgyalást annak ellenére, hogy a munkáltató lezártként rögzítette a tárgyalásokat, hiszen a sztrájkbizottság működése fennáll.

A KDFSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy a Sparnál lévő kollektív szerződés ügyében már korábban bírósághoz fordultak, mert a munkavállalók számára egyoldalúan hátrányosnak, a munkáltatónak előnyösnek tartják azt; azt várják, hogy hatályon kívül helyezik a kollektív szerződést.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. az MTI-vel pénteken közölte: többfordulós tárgyalások eredményeként 2013. október 22-én megállapodott a reprezentatív szakszervezettel a munkavállalók által kért juttatásokról. Garantálva a megállapodás tartalmát, azt az érvényes kollektív szerződésben rögzítették, s erről a munkavállalókat tájékoztatták. A Spar az eddigiekhez hasonlóan továbbra is nyitott a munkavállalók felé, és kész velük párbeszédet folytatni munkakörülményeik folyamatos javítása érdekében - írja közleményében a Spar.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter