Megjelent: 10 éve

Emelkedhetnek az önkéntes nyugdíj tagdíjak

Az adóváltozások elbizonytalanították a cégeket; visszaesett a szerződést kötők száma, a tagi belépések jelentősen csökkentek. Az önkéntes nyugdíjpénztári szektor képviselői szerint, aligha lehet elkerülni a tagi levonások növelését - írja a Napi Gazdaság.

images

Egy év alatt közel hetvenezer tag mondott búcsút az önkéntes nyugdíjpénztáraknak. A távozók főként kényszerből - például a munkahely elvesztése vagy a hiteltörlesztő részletek megugrása miatt - döntöttek a kilépés mellett.

Sajnos egyre gyakoribb, hogy a felvett tőkét terhelő adó ellenére is a megtakarítás nem nyugdíjcélú felhasználását választják a pénztártagok - tájékoztatta a Napit az Erste Nyugdíjpénztár.

Lehoczky László, az MKB kasszák vezetője úgy véli, május óta az adótörvények lebegtetése, a sokkoló hírek, majd a bejelentett adóváltozások elbizonytalanították a cégeket. Visszaesett a szerződést kötők száma, a tagi belépések jelentősen csökkentek. Mostanra azonban - tette hozzá - úgy látszik, hogy egyre többen előremenekültek. Az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ágában azonban a bevételek várhatóan az idén csak megközelítik a 7,5 milliárd forintot, ami azt is jelzi, hogy itt már bekövetkezett a tagdíjbevétel csökkenése. Abban bíznak, hogy az idei jó hozameredmények újból megnövelik a befizetési hajlandóságot.

A Dimenzió 40 százalékos bevételkiesésre számít. Ennek elsődleges oka, hogy nemcsak a 25 százalékos adóteher apasztja a pénztárhoz érkező befizetést, a válság következtében több munkáltatónál a cafeteria keret egésze is jelentősen, közel 20 százalékkal csökken. A tervezett adószabályok az egyes pénztárak tagdíjbevételeit akár 25-30 százalékkal is visszavethetik, így azok elfogadásakor át kell majd számolni a pénzügyi terveket és valószínű, hogy növelni kell a befizetések működési tartalékra jutó részét - vonta le a következtetést a Generali.

Az egész önkéntes pénztári szektorban általános nézet, hogy aligha lehet majd elkerülni a tagi levonások növelését. Jelenleg a működési és a likviditási alapra szinte mindenütt 10 százalék alatti a levonás - esetenként még ennél is jóval kedvezőbb. A PSZÁF adatai szerint viszont az önkéntes nyugdíjkasszák működési célú bevételei nem fedezik a kiadásokat. A veszteség az első három negyedévben már megközelítette az egymilliárd forintot. Az egészségpénztárak esetében a működési jellegű kiadások ugyanebben az időszakban 1,8 milliárd forinttal haladták meg az ilyen célú bevételeket.

Napi Gazdaság
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk