Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Emelnék a nyugdíjkorhatárt Kínában

A nyugdíjkorhatár felemelését fontolgatja a kínai vezetés, amit a várható élettartam növekedése, az elöregedő társadalom indokol - írja a csütörtöki Shanghai Daily napilap.

Az újság értesülései szerint egyelőre nincs konkrét döntés az ügyben. A lap az emberi erőforrás és közbiztonsági minisztérium egyik szóvivőjét idézi, aki úgy fogalmazott: a kérdésről a minisztériumon belül is megoszlanak a vélemények. Egyesek szerint a nyugdíjkorhatár kitolása a munkaerőpiac hatékonyságán javítana, s a nyugdíjalapok egyensúlyát segítené, míg mások szerint a változások a más korosztályú munkát keresők lehetőségeit szűkítenék.

Jelenleg a férfiak többnyire 60, a nők 50 éves korukban vonulnak nyugdíjba Kínában. Az elöregedő társadalom, vagyis a munkakorú népesség arányának csökkenése és az idős korosztály arányának növekedése ugyanakkor egyre nagyobb terhet ró a társadalomra, a szakértők arra figyelmeztetnek: a rendszernek reformra van szüksége, hosszú távon fenntarthatatlan.

A Hszinhua hírügynökségnek szerdán nyilatkozó Cseng Cseng-kung (Zheng Chenggong), a Kínai Népi Egyetem professzora úgy fogalmazott: a várható élettartam növekedése miatt a nyugdíjkorhatár fokozatos felemelése szükséges lépés. A kormánynak egy előremutató reform kidolgozásánál a dolgozók és munkanélküliek, valamint a dolgozók és nyugdíjasok közti egyensúlyt kell fenntartania - fogalmazott a professzor, aki szerint a nyugdíjkorhatárt az évtized közepéig nőknek és férfiaknak egyaránt 65 évre kellene kitolni.


  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter