kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Ennyit keresnek az átszervezett jegybankban

A Magyar Nemzeti Bank elnöke, Matolcsy György szerint az átszervezések nyomán a jegybank átláthatóbb lett, kevesebb a szervezeti egység és a vezető.

A jegybank elnöke szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szervezeti felépítése átláthatóbbá, egyszerűbbé vált, a szervezeti egységek száma és így a vezetői munkakörök száma is jelentősen csökkent. Matolcsy György Tóbiás József (MSZP) országgyűlési képviselő a jegybanki létszámváltozásra vonatkozó írásbeli kérdésére válaszolt.

A jegybankelnök válasza szerint az MNB alkalmazásában 2013. október 1-jén 1112-en álltak, míg január elsején 571, március 4-én 585, szeptember 30-án pedig 604 alkalmazottja volt a banknak, újabb adatok még nem állnak rendelkezésre. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a jegybank átadás-átvételi eljárásában 459 tisztviselő és 62 munkavállaló került az MNB-hez október 1-jével.

Matolcsy György kitért arra, hogy az MNB igazgatósága a költséghatékony létszámgazdálkodás érdekében a feladat ellátásához nem szükséges munkakörök megszüntetéséről döntött, ennek mértékét a jegybank felügyeleti területére, ezen belül elsősorban a támogató területek vonatkozásában 20 százalékban határozta meg. Az ezt követő időszakra, így a 2014. október elsejei időpontra vonatkozóan nincs az igazgatóságnak a munkavállalók létszámát érintő döntése. A Magyar Nemzeti Bank alkalmazásába kerültek közül 60-an álltak korábban közszolgálati jogviszonyban a Nemzetgazdasági Minisztériumnál.

Matolcsy György közölte azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank alkalmazásában állók havi átlagbére 2013. márciustól novemberig 587 148 forintról 623 500 forintra változott úgy, hogy a bértábla alsó egyharmadába eső legalacsonyabb keresetű munkavállalók munkabére jelentősebben, legalább a minimálbér 250 százalékára emelkedett.

Az MNB-nél 10 olyan alkalmazott van, akinek az MNB-vel fennálló jogviszonyára tekintettel a havi bére meghaladja a 2 millió forintot - közölte Matolcsy, megjegyezve, hogy 2011-ben 16, 2012-ben 15 ilyen alkalmazott volt az MNB-nél.

A jegybank-elnök hangsúlyozta, a jegybank szervezeti felépítése átláthatóbbá, egyszerűbbé vált, a szervezeti egységek száma és így a vezetői munkakörök száma is jelentősen csökkent "a jelenlegi vezetés elkötelezett aziránt, hogy ezt az áttekinthető struktúrát fenntartsa, szükség szerint a feladatoknak megfelelően tovább racionalizálja" - áll a válaszban.

A válaszokat megelőző mondataiban Matolcsy György kiemeli, hogy a képviselő által kért számadatok részben nem értelmezhetők és több okból nem is összehasonlíthatók.

Hangsúlyozza azt is, hogy a PSZÁF-tól az MNB-hez került foglalkoztatottak bérét az országgyűlés határozta meg, és az ő munkabérük megállapításánál a munkaszerződések megkötésekor az MNB maradéktalanul betartotta a törvényi előírást. A jelenlegi és a korábbi bérek összehasonlítását ugyanakkor a jegybankelnök szerint lehetetlenné teszi, hogy a közszolgálati tisztviselők illetménymeghatározási rendszere alapvetően eltér a munka törvénykönyve szerinti bérstruktúrától.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Karácsony Gergely: öt évvel növeljük a várható élettartamot Budapesten

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek - DK - MSZP fővárosi listavezetőjének fő célkitűzése, hogy újbóli megválasztása esetén... Teljes cikk

Fájdalmas menstruációval és menopauzával kapcsolatos női munkavállalói jóllétet támogató program indult

A májusban, az Európai Sokszínűségi Hónap keretein belül bevezetett program célja kifejezetten azoknak a női munkavállalóknak nyújtott támogatás,... Teljes cikk