Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

EP: a szabad munkaerő-áramlást nem lehet bolygatni

A bevándorlásról és a külföldiek szociális ellátásának tervezett brit szigorításáról szervezett meghallgatást Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő az EP brüsszeli székházában szerdán.

A brit miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy az unióból Nagy-Britanniába érkezők nem igényelhetnek állástalanoknak járó, anyagi jellegű szociális juttatásokat ott-tartózkodásuk első három hónapjában. David Cameron azt hangoztatta, hogy a tömeges kelet-európai bevándorlás miatt új alapokra kell helyezni az unión belüli szabad munkaerőmozgást.

Vitaindító beszédében Schöpflin György hangot adott azon véleményének, hogy a négy szabadság - a munkaerő, a tőke, az árucikkek és a szolgáltatások szabad áramlása - kölcsönös függésben van egymással, nem lehet csak az egyiket megbolygatni.

Ashley Fox brit konzervatív EP-képviselő hibának nevezte, hogy annak idején a munkáspárti brit kormány nem élt a munkaerő-piaci korlátozások lehetőségével, hanem kifejezetten ösztönözte a bevándorlást.

"Szeretném, ha Nagy-Britannia az EU-ban maradna" - mondta, és arra hivatkozott, hogy az Egyesült Királyságban nagyon megnőtt az unióval ellenséges, Nigel Farage EP-képviselő vezette függetlenségi párt (UKIP)népszerűsége, és ez ellen tenni kell.

Fox a vita további részében más elfoglaltsága miatt már nem tudott részt venni, így nem hallhatta Pawel Zalewski lengyel néppárti EP-képviselő felháborodását. Zalewski mélységes csalódottságának adott hangot, hogy a brit konzervatívok "ide jutottak", és úgy vélekedett, hogy ha Farage pártjával akarnak versenyre kelni, akkor annak rossz vége lesz.

Ha a konzervatívok ugyanazt mondják, mint amit az UKIP, csak éppen valamivel kulturáltabban, akkor az emberek "nem a másolatot, hanem az eredetit" fogják választani - vélekedett.

Traian Ungureanu román néppárti EP-képviselő úgy vélekedett, hogy az ügy sokkal inkább Nagy-Britannia belső gondjait, mintsem Európáét tükrözi. Szerinte a brit szakmunkásképzési rendszer leromlása nagyban hozzájárul a problémákhoz.
  • 2021.06.28Minőségellenőr képzés A minőségellenőrök felkészítése a minőségellenőrzési és fejlesztési tevékenységek eredményes elvégzésére. A minőségellenőrzéshez szükséges alapvető ismeretek és módszerek készségszintű elsajátítása, a résztvevők minőségirányítási kompetenciájának fejlesztése. Részletek Jegyek
  • 2021.08.28Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Augusztus közepéig lehet jelentkezni a kerékpárosbarát pályázatokra

Jelenleg 16 cég vagy intézmény viselheti a kerékpárosbarát munkahely címet. Teljes cikk

ITM: jelentős források és megújult szolgáltatások a vállalkozásfejlesztésben

György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár többek között a vállalkozói információs portálról (Vali) is beszélt. Teljes cikk

Hét traumatológus mondott fel egy vidéki kórházban az ügyeleti díjak miatt

Az intézmény szerint a felmondott orvosok fizetése 2 és 2,7 millió forint között alakult. Teljes cikk