kapubanner for mobile
Megjelent: 2 hete

Európai Munkaadói Szövetség elnöke: "szabályozói cunami söpört végig" a kontinensen

Az európai gazdaság lemaradt a versenytársaitól és vissza kell térnie a növekedési pályára, ehhez a versenyképesség növelésén keresztül vezet az út - mondta Fredrik Persson az Európai Munkaadói Szövetség elnöke, a BusinessEurope egy csütörtöki zártkörű sajtótájékoztatón Budapesten.

A 20 millió európai cég érdekeit képviselő és a legnagyobb európai munkaadókat tömörítő BusinessEurope a magyar fővárosban tartja kihelyezett ülését, a magyar uniós elnökség elé időzítve, ahol elfogadnak egy, az európai gazdaság helyzetét értékelő és a gazdasági szereplők javaslatait összegző nyilatkozatot.

Fredrik Persson elmondta: örömmel fogadták, hogy az Európai Bizottság új európai versenyképességi megállapodást szorgalmaz, amely csak az első lépés. A budapesti találkozón konkrét javaslatokat fogalmaznak meg a döntéshozók számára, hogy tartalommal töltsék meg a terveket.

BusinessEurope álláspontja szerint

  • Egyszerűsíteni kell a vállalkozásokra nehezedő adminisztrációs terheket és fel kell gyorsítani az engedélyezési eljárásokat. Az elmúlt öt évben egyfajta "szabályozói cunami söpört végig" a kontinensen, 850 új szabály került bevezetésre, amely versenyhátrányt okoz az európai cégek számára - mondta.
  • A másik fontos cél a stratégiai autonómia növelése, továbbá egy átfogó iparosítási stratégia megalkotása a digitális és zöld célok elérése érdekében. Erős ipar nélkül nincs erős Európa - fogalmazott.

Markus Beyrer, a BusinessEurope főtitkára elmondta: Reboot Europe mottó alatt egy szakmai programot indítottak el, amely olyan kulcsfontosságú prioritásokat határoz meg, mint a

  • nyitott és szabályokon alapuló kereskedelem,
  • a szabályozó környezet javítása,
  • a vállalatok jelentési kötelezettségének enyhítése és az egységes európai piacból fakadó előnyök kiaknázása.

Az olyan területeken, mint a távközlés, energetika vagy pénzügyi szolgáltatások a határokon átnyúló szolgáltatások minősége tovább javítható.

A BusinessEurope felmérése szerint a magas energiaköltségek jelentik tagvállalataik számára az egyik legnagyobb kihívást. A pandémia óta az Egyesült Államokkal összevetve tovább nőtt az árkülönbség, ami sok vállalatot arra késztetett, hogy termelését Európából máshova helyezze.

A főtitkár kérdésre válaszolva elmondta, hogy az uniós elnökségre megfogalmazott kormányzati prioritások nagyon sok pozitív elemet tartalmaznak.

A kínai elektromos autókra kivetett büntetővámok kapcsán Markus Beyrer megjegyezte, hogy átmeneti intézkedésről van szó, amely összhangban van a kereskedelmi megállapodásokkal, ugyanakkor a tárgyalásos megoldást szorgalmazta.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke, Lakatos Péter kiemelte: világos értékrendbeli különbség mutatkozik az EU és versenytársai között a szabályozási kérdésekben. Utóbbiak esetében igaz az a megközelítés, hogy több koncepció, kevesebb szabályozás - fogalmazott.

A kihelyezett csütörtöki ülésen az energetikai és pénzügyi szolgáltatások kérdéskörének két olyan területét vitatják meg, amelyben az EU versenyképességének javítására van szükség - fűzte hozzá.

A szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozta gazdasági előrejelzését. Az EU 27 országában idén átlagosan 1,2, jövőre 1,8 százalékos növekedést várnak, az euróövezetben 0,9 százalékról 2025-re 1,4 százalékra gyorsulhat a GDP bővülése. Várakozásaik szerint a magyar gazdaság 2024-ben 2 százalékkal, jövőre 3,5 százalékkal növekszik.

MTI

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kitartó optimizmus a turisztikai szektorban

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai... Teljes cikk

A rossz testtartás a munkahelyi termelékenységre is hatással lehet

A felmérésben megkérdezettek 39%-a végzi íróasztal mellett a munkáját, amikor távolról dolgozik. Teljes cikk

Vannak tanárok, akik csak most kapták meg a járvány miatt járó táppénz-kiegészítést

Több pedagógusnak is több mint két évet kellett várnia, hogy megkapja a teljes táppénzt. Teljes cikk