Megjelent: 12 éve

Extrém tanfolyamok borsos áron

Értelmiségi diploma két nap alatt, arcizom-torna, vőfélyképzés és kommunikáció az angyalokkal. Az interneten böngészve nem nehéz olyan tanfolyamba botlani, amelynek munkaerő-piaci haszna erősen kérdéses. A képzésekért ráadásul mélyen a zsebbe kell nyúlni. Hat, nem mindennapi tanfolyamot gyűjtöttünk össze.

images

Arctorna-tanfolyam 300 ezerért

A fizikai erőnlét, a fittség és a wellness fontosságának hangsúlyozása divatos . E pozitívumoknak a karrier építésében is egyre nagyobb a szerepe. Ezt az alapelvet gondolta egy kicsit tovább az a tanfolyamszervező, aki a fiatalos közérzet és életérzés jegyében az emberi arc izmainak tornáztatását tanítja speciális tanfolyam keretében. A cél: vidámnak és fiatalosnak látszani minél tovább. A több mint 300 ezer forintba kerülő képzés kapcsán fontosnak tartja megjegyezni, szakértő segítsége nélkül senki ne próbálkozzon hasonlóval, mert pórul járhat. Egyébként biztos hatásos lehet: a tanfolyam ára hallatán máris furcsa fintorba torzul az érdeklődők arca.

Angyalokkal társalgó tanfolyam

Egy budapesti hölgy angyalokkal kommunikáló tanfolyamot hirdetett meg a világhálón. Állítása szerint az egynapos fehérmágia képzésen természetfeletti lényekkel folytatható kommunikációt, spirituális gyógyítást és önismeretet lehet tanulni, de a tanultakat úgynevezett önző célokra-például a"szomszéd titkainak kikémlelésére" vagy"belvárosi parkolóhely-foglalásra" nem lehet alkalmazni.

Lehet államilag ellismert Mikulás-diploma?

Decemberben Mikulások százai árasztották el a bevásárlóközpontokat, a céges rendezvényeket és a lakásokat. A hivatásos mikulásszervezők az utóbbi évek negatív tapasztalatai alapján - kékruhás, spicces, zsebtolvaj vagy tornacipős Mikulások - válaszlépést terveznek a"szakmával" visszaélőkkel szemben. Terveik szerint a jövőben csak hivatalos, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő tanfolyam elvégzése után lehetne valakiből Mikulás. A kérdés már csak az, vajon megéri-e? Az OKJ-s tanfolyamok képzési költsége alsó árkategóriában 30 ezer forintnál kezdődik - 32 ezer forinttól már boltvezetői képzettséget szerezhetünk. Ehhez képest nem tűnik túl gyümölcsöző ötletnek egy évente mindössze pár nap kereseti lehetőséget biztosító szakma elsajátítására költeni tízezreket.

Szépíró képzés: megtanulható iskolapadban?

Abszurdnak tűnő ötlet szépírót, költőt, irodalmárt tanfolyami kurzusokon képezni. Kiváltképp, ha mindez 120 ezer forintba kerül szemeszterenként. Nehéz ugyanis elképzelni, hogy az íráskészség iskolapadban, szakmabelieket hallgatva elsajátítható. Mindenesetre a képzés felnőttképzési akkreditációja sikerrel járt, így a kurzuson végzettek bejegyzett irodalmi és alkalmazott írói referens végzettséget kapnak. A kérdés már csak az, álláspályázatnál mindez milyen hatást vált majd ki a HR-munkatársakból.

Vőfélytanfolyam: három hónap 60 ezer forint

Persze nem kell feltétlenül írónak vagy költőnek lenni, ha szavalni szeretnénk. Aki egy irodalmilag kevésbé igényes, de vidám műfaj művelőjeként képzeli el a jövőjét a rendezvény, ezen belül is az esküvői iparban - most már okleveles vőféllyé is képeztetheti magát. A 3 hónapos, szombat délelőttönként oktatott ceremóniamester-szerep elsajátítása 60 ezer forintba kerül. A szervezők tapasztalatai szerint eddig főként rendőrök és közalkalmazottak jelentkeztek a vőfélyképzőbe, havi bevételük kiegészítése céljából.

Értelmiségiképzés néhány nap alatt

A szélhámosság kategóriájába tartozik egy Egyesült Államokból visszatért hazánkfia két napos tanfolyama, aki egymillió forintért értelmiségi képzést ígér. Illetve már csak ígért, ugyanis honlapja időközben eltűnt a világhálóról. Az ötletgazda szolgáltatásával elsősorban azokat célozta meg, akik értelmiségi társaságban szoronganak, nem találják a helyüket egy színházi előadáson, miközben nem volt módjuk több tízezer oldalas ismeretanyagra szert tenniük. Némi gyanúra azért okot ad a módszer hitelességét illetően, hogy a férfi hipnózissal meg pszichotechnikákkal szeretné vagy szerette volna a tanulók fejébe tuszkolni az elmaradt ismereteket. A tréner technikáját egy Los Angeles-i oktatásügyi magazin színtiszta sarlatánságnak bélyegezte. Miután a férfi az internetes társadalom hozzászólóitól is többnyire cinikus bírálatokat kapott, elmenekült a virtuális térből. Hab a tortán: a villámdiplomát ígérőnek nincs diplomája.

Takács Gabriella
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
  • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter