kapubanner for mobile
Megjelent: 1 hete

Felmérés: a legtöbb dolgozó bízik az AI-ban

Egy kutatás szerint a dolgozók több mint fele arra törekszik, hogy nagyobb beleszólásuk legyen az AI bevezetéséről szóló döntésekbe.

Felmérés: a legtöbb dolgozó bízik az AI-ban-

A közelmúltban végzett felmérések szerint alig van bizonyíték rá, hogy a dolgozók tartanak attól, hogy a mesterséges intelligencia megjelenik a munka világában . A legtöbben valójában elégedettnek tűnnek azzal, hogy a mesterséges intelligencia segíti majd őket a munkájukban – írja a Forbes.

A Salesforce 6000 munkavállaló körében végzett új felmérése szerint például a munkavállalók 77%-a bízik az AI-ban, sőt, azt szeretnék, ha a munkafeladataik majdnem felét az AI végezné el. A teljesen autonóm munkafeladatokkal kapcsolatos bizalom vezető kategóriái közé tartozik a kódírás (15% bízik benne), az adatfelismerések feltárása (13%) és az írásbeli kommunikáció megfogalmazása (12%), valamint a személyes asszisztensként való működés (12%).

Hasonlóképpen, a Boston Consulting Group felmérésére válaszoló 150 735 munkavállaló mindössze öt százaléka fejezte ki félelmét, hogy a mesterséges intelligencia megszünteti a munkájukat. Másfelől 25 százalékuk nem számított arra, hogy a munkájukra semmilyen hatással lesz, további 49 százalékuk pedig azt mondta, hogy az AI megváltoztathat bizonyos feladatokat.

A PwC által megkérdezett 56 600 munkavállaló többsége szintén pozitív hatást vár az AI-tól. Legalább 31% arra számít, hogy az AI növelni fogja termelékenységüket és hatékonyságukat, 21% pedig arra, hogy az AI új munkalehetőségeket teremt.

A Salesforce felmérése szerint a munkavállalók ma már a munkafeladataik nagyjából 43%-át bízzák az AI-ra. A BCG felmérése szerint a munkavállalók közel 40 százaléka rendszeresen használ generatív AI-eszközöket. Nem félnek a generatív AI-tól sem - a legtöbben azt mondják, hogy segítségre lesz szükségük ahhoz, hogy megértsék, milyen készségeket kell kialakítaniuk.

A bizalom a kulcs

A munkavállalók részt akarnak venni az AI feladatokat ellátó bevezetésének folyamatában. Legalább 63 százalékuk arra törekszik, hogy nagyobb beleszólásuk legyen az AI bevezetéséről szóló döntésekbe - derül ki a Salesforce felméréséből. Problémát jelent, hogy 54% azt állítja, nem tudja, hogyan valósul meg az AI bevezetése vagy szabályozása a munkahelyén. A képzés lehet a bizalmi autonómia másik kulcsa: a munkavállalók 62%-a szerint több készségfejlesztő és képzési lehetőség növelné az AI iránti bizalmukat.

A BCG szerint azok a munkavállalók, akik jelenleg generatív AI-t használnak, ezt olyan egyszerű tevékenységekre teszik, mint a kutatás, az adminisztráció és a fordítás.

A generatív AI-t leggyakrabban használó munkavállalók az alapvető munkafeladataikhoz használják, nem csak általános adminisztratív munkára és kutatásra - teszik hozzá a BCG szerzői. "A személyes GenAI-alkalmazások leggyakrabban tények keresésére és általános ismeretek megszerzésére (40%), készségek fejlesztésére és tanulásra (38%) vagy más nyelvekből származó anyagok fordítására (33%) vonatkoznak".

A munkahelyen kívül az emberek a generatív AI-t karrierépítési vagy álláskeresési eszközként használják, például önéletrajzok és kísérőlevelek kidolgozására.

 

Forbes

fotó: pexels

Az összes cikkünk a mesterséges intelligencia témában összegyűjtve itt található.

 

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára - hangsúlyozta Izer Norbert, a... Teljes cikk

Kitartó optimizmus a turisztikai szektorban

Kitartó optimizmus jellemzi a magyarországi turisztikai szektort, az ágazat szereplői a helyzetüket pozitívnak érzékelték - közölte a Turisztikai... Teljes cikk

A rossz testtartás a munkahelyi termelékenységre is hatással lehet

A felmérésben megkérdezettek 39%-a végzi íróasztal mellett a munkáját, amikor távolról dolgozik. Teljes cikk