Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 2 hónapja

Felpörgött a munkanélküliség Csehországban júliusban

Júliusban 3,3 százalékra emelkedett a munkanélküliség Csehországban a júniusi 3,1 százalékról - közölte a prágai munkaügyi hivatal. Július végén az álláskeresők száma Csehországban meghaladta a 240 ezret.

A hivatal szerint az munkanélküliség mérsékelt emelkedése szezonális, és várható volt. Tavaly júliusban ez a mutató 3,7 százalék volt. A munkanélküliek jelenlegi száma 31 500-zal alacsonyabb, mint egy éve júliusban. Összehasonlításképpen érdemes megnézi az EU-tagállamok aktuális munkanélküliségi statisztikáit, ebben a cikkünkben.

Az állást keresők száma havi szinten 9400-zal nőtt júliusban. A szabad munkahelyek száma július végén meghaladta a 313 ezret, ami 6200-zal kevesebb, mint júniusban. Éves összehasonlításban a munkahelyi kínálat 45 ezerrel csökkent. 
Regionálisan a legnagyobb munkanélküliséget az Ústí és a Morva-sziléziai régióban mutatták ki 5, illetve 4,8 százalékot. A legjobb a helyzet Pardubicei és a Dél-csehországi régióban, ahol 2,3, illetve 2,4 százalékos a munkanélküliségi mutató.

Az orosz-ukrán katonai konfliktus februári kirobbanása óta eddig a munkaügyi hivatal legfrissebb kimutatása szerint már 97 238 ukrajnai menekült kapott munkát Csehországban. 

Július végén 76 836 személy kapott munkanélküli segélyt, ami az állást keresőknek mintegy harmada. A munkanélküliségi segély havi átlaga 10 ezer korona volt (165 ezer forint).

  • 2022.10.11HR Fest 22 - Forgatókönyvek sűrűjében Újra jön a HR-világ legmeghatározóbb szakmai eseménye. Ősszel újra vár a HR Fest az Akvárium Klubban, ahol ezúttal a gyors változásokra és a közeledő sötét felhőkre fókuszálunk. Neked van már forgatókönyved? Részletek Jegyek
  • 2022.10.11XIX. Magyar Munkajogi Konferencia Atipikus munkajogviszonyok, munkaszerződés és munkajogviszony tartalma, határozott idejű jogviszony sajátosságai. Milyen kihívásokkal kell a cégeknek jelenleg szembenézniük munkaügyi kérdésekben? Nem érdemes hiányoznia a XIX. Munkajogi Konferenciáról. Részletek Jegyek
  • 2022.10.13TÉR workshop - Legyél a teljesítményértékelés szakértője! Miről lesz szó? TÉR bevezetés lépései, szakmai újdonságok, legjobb gyakorlatok, működtetéssel kapcsolatos szakmai titkok. A rendezvény ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Részletek Jegyek
  • 2022.11.09Új EU-s irányelvek a Munka Törvénykönyvében Jelentős munkaügyi adminisztratív feladat ősz elején - két irányelv átültetésével módosul a munka törvénykönyve. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter