Megjelent: 12 éve

Felújították a helyi munkaügyi kirendeltségek felét

A 168 helyi munkaügyi kirendeltség közül az elmúlt évek során 80-at újítottak fel, a program keretében az Állami Foglalkoztatási Szolgálat informatikai rendszerét is fejlesztették, így több új szolgáltatással segítik az álláskeresést - közölte Lengyel János, a program szolgáltatási- és kutatási komponensének vezetője.

images

A korszerűsítési program 2002-ben még Phare támogatással kezdődött, azóta a kirendeltségeket átépítették és felszereltségüket is korszerűsítették. A program részeként többek között az ÁFSZ informatikai rendszerét, szolgáltatásait és minőségbiztosítási rendszerét is fejlesztették. (A Nagy Phare könyv megjelenésével és egy konferenciával végleg lezárult a Phare program többéves magyarországi története.)

A Phare program keretében elsőként 1,25 milliárd forintos ráfordítással húsz kirendeltséget újítottak fel, majd 8,4 milliárd forintos keretből további hatvan kirendeltséget, és ebből a pénzből jutott az egyéb informatikai és szervezetfejlesztésekre is.

Önállóan is lehet állást keresni

Amivel az álláskeresők valamennyi új kirendeltségen találkozhatnak: a tágas ügyfél tér, az álláskeresők által szabadon használható számítógépekkel, amelyekről elérhető a munkahely és képzési ajánlatok és egyéb információk egy része. Így azok, akik képesek az önálló álláskeresésre, bizonyos mértékig a kirendeltségek munkatársai nélkül is elboldogulnak - mondta Lengyel János.

A kirendeltségek dolgozóinak így több idejük marad azokra, akik elhelyezkedésükhöz segítséget igényelnek. Ez állhat az eligazodást segítő néhány tanácsból, vagy hosszabb foglalkozásokból. A informatikai és szakmai fejlesztés egyik eredménye, hogy a képzettség, lakóhely adatai alapján egy erre kidolgozott program információkat ad az adott álláskereső elhelyezkedési esélyeiről, segítségével kiválasztható, hogy milyen szakma- vagy lakóhelyváltással, miként változik a munkavállalás esélye. (A kutatók szerint kétséges, hogy hazánk 2010-re eléri a konvergencia program alapján a korábbiakhoz képest csökkentett foglalkoztatási célkitűzést.)

Évente egymillióan használják a rendszert

Az új rendszer arra alapoz, hogy az álláskeresők többsége nem azt várja, hogy elhelyezzék, hanem saját maga akar elhelyezkedni. Ehhez eltérő mértékben igényelnek és kaphatnak segítséget. A fejlesztések egyik eredményeként az állásajánlatok elérhetők otthoni számítógépről is, vagy mobiltelefonon a böngésző, könyvjelző menüpontoknál a wap.afsz.hu bejelentkezéssel.

Az új rendszer sajátossága, hogy egyénre szabott munkaügyi szolgáltatásokat nyújt, illetve erősíti kapcsolatait a helyi munkáltatókkal. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségeit évente több mint 1 millió ügyfél keresi fel. (Egy év alatt 1,4 százalékkal emelkedhet a hazai cégeknél alkalmazásban állók létszáma. A gazdálkodók fele stagnálással számol.)
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter