Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Fidesz: a kormány eltorzítja a munkaerőpiacot

Az MSZP szerint csökkenteni kell a segélyezésre fordított pénzt és növelni a közmunkára és a munkahelymegtartásra szánt forrásokat - mondta Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő vasárnap az MTI-nek. A Fidesz szerint a közfoglalkoztatás helyett inkább a vállalkozások munkahelymegtartását kellene támogatni.

"A cél az, hogy a segélyezésre költött források, a passzív pénzek felhasználása szűküljön, hogy minél több forrást az aktivitás irányába lehessen fordítani" - közölte Gúr Nándor. A politikus hozzátette: ez nem a források összességének szűkítését jelenti, hanem a pénzek átrendezését.

Arra a kérdésre, hogy milyen arányban kellene átcsoportosítani a forrásokat, a politikus azt mondta: erre a kérdésre nem lehet pontos választ adni. A kormány idén mintegy százmilliárd forintot használ fel a munkahelyteremtésre és munkahelymegőrzésre - mondta.

Gúr Nándor szerint az a cél, hogy ne nőjön a segélyezettek száma, hanem az emberek az úgynevezett elsődleges vagy a másodlagos munkaerőpiacon legyenek jelen.

Az MSZP szándéka ugyanakkor az, hogy befogadó rendszert működtessen az állam, amely legalább az alapvető biztonságot megadja az embereknek. Épp ezért nem baj, ha sokan vannak az ellátórendszerben, hiszen az a jó, ha a rendszer befogadó és nem kitaszító. Akik ugyanis benne vannak az ellátórendszerben, azok egy lépéssel közelebb vannak a munkaerőpiachoz - tette hozzá.

Gúr Nándor arról is beszélt, hogy az elmúlt hét évben minden egyes esztendőben több volt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, mint 1998-2002 között.

A szocialista politikus azt követően nyilatkozott az MTI-nek, hogy a fideszes Czomba Sándor vasárnap arról beszélt, pártja számára elfogadhatatlan az a gyakorlat, amit a kormány a munkaerőpiacon folytat. Jelenleg a kormány inkább a közfoglalkoztatásra ad pénzt, ahelyett, hogy a termelő szférában a vállalkozásoknál támogatná a munkahelyek megtartását - mondta Czomba Sándor sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ez a gyakorlat eltorzítja a munkaerőpiacot, hiszen az emberek nem lesznek érdekeltek abban, hogy az elsődleges munkaerőpiacon próbáljanak elhelyezkedni.

"Nagyon veszélyes folyamat, amit most érzékelünk" - közölte a politikus. Hozzátette: már lehet olyan híreket hallani, hogy az emberek az elsődleges munkaerőpiac helyett inkább a közfoglalkoztatást választják, mert az jobban megéri számukra.

Czomba Sándor kijelentette: azért elhibázott a mostani gyakorlat, mert az államnak a munkahelyek megtartása kevesebbe kerül, mint a munkanélküliek finanszírozása.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter