Megjelent: 1 éve

Fizetési igény az önéletrajzban: mit írjunk?

Könyvelő, grafikus, irodavezető, titkárnő, értékesítési vezető. Öt különböző, a neten talált állás. Egy közös elem: a pályázatban kérik a fizetési igényt megjelölni. Hogy tegyük?

images

Könyvelő, grafikus, irodavezető, titkárnő, értékesítési vezető. Öt különböző, a neten talált állás. Egy közös elem: a pályázatban kérik a fizetési igényt megjelölni. Hogy tegyük?

Kövesd híreinket, állásainkat és szólj hozzá facebook-oldalunkon

Bár a pályázók nem szeretik, ha a cég az álláshirdetésben a bérigény megjelölését kéri, valamit mindenképpen írni kell. Akár jogos is lehet az az érvelés, hogy míg a munkaadó a ködös "versenyképes", "piacképes" megfogalmazásokba burkolózik, addig az álláskeresőtől konkrét számokat vár el. Főként akkor, ha tőlünk nyugatra sokkal nyíltabban kezelik a cégek a fizetéseket.

Nyugat-Európában több info a munkaadóktól

Ott a munkaadók jó része pontos tájékoztatást ad a várható bérekről az álláshirdetésekben. Az EURES-en (egységes európai álláspiaci adatbázis) meghirdetett, norvégiai, 5 éves szakmai tapasztalatot igénylő, energiaipari mérnöki pozíció például évi bruttó 500 ezer koronát (kb. br. 20 millió Ft/év) fizet a pozíciót végül sikeresen megpályázó mérnöknek, heti 37,5 órányi munkavégzésért cserébe, további éves bónusszal és juttatásokkal. (A hirdetés szerint mindehhez a szállás és az utazás költségeit is támogatja a cég, bár ezt részletesen már nem tárgyalja.) A nyugat-európai piacon nem csak a hiányszakmákban dolgozó, kvalifikált diplomás álláskeresőknek szólnak az álláshirdetésekben a konkrét információk: ugyanez az adatbázis az írországi építőiparba keresett fémmegmunkáló szakmunkás kapcsán sem rejti véka alá, hogy heti 40 órában, bruttó 9 eurós órabér fejében várják tőle a szakértelmet. Mindez a vendéglátóiparban meghirdetett munkakörök esetén is hasonló. Kivételek azért akadnak. Németországban egyelőre tabutéma közszemlére tenni a várható béreket az álláshirdetésekben.

Sávos megjelölés...

"Volt olyan pályázónk, aki a cég elképzeléséhez képest lényegesen alacsonyabb bérigényt írt a CV- be. Szerencsére a vállalat nem "kapva kapott az alkalmon", hanem a hosszú távú, szakmai érdekeket szem előtt tartva a pozícióra eredetileg szánt, lényegesen magasabb bért ajánlotta fel a számára, de minimális csökkentéssel. Így végül mindkét fél jól járt az alkuval" - mondja Katona Izabella, a Human Matrix Személyzeti Tanácsadó ügyvezetője. Katona Izabella mindenesetre azt tanácsolja: ha a munkáltató feltétlenül bérigény megjelölését is kéri a pályázásnál, akkor … - tól, .. - ig sávban, az alsó és a felső határérték közötti, átlagosan bruttó 50-80 ezer forintos eltérést adjunk meg, hozzátéve, hogy "a megadott összeg a feladat, a munkakör és a felelősség függvényében alkuképes."

...vagy inkább konkrét összeget?

Gyorsok Ilona, a PSP Siklóssy és Partner Vezetői Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója szerint a …- tól, …- ig formátumban megadott bérigény gyakran lehet kétélű fegyver. "Számos szakembert ez inkább arra ösztönöz, hogy eleve a legalsó szélsőértékben meghatározott bérigényt tekintse irányadónak a tárgyalások során. Tanácsos inkább az interneten elérhető bérkalkulátorokat, szakmai és iparági információkat figyelembe venni bérigényünk meghatározásánál"- ad praktikus tippet. A szakember szerint a bérigények megfogalmazásakor az aktuális gazdasági trendeket sem szabad figyelmen kívül hagyni - szinte biztosan sikeresebb bértárgyalásokat bonyolíthat és jobb béreket kaphat majd, aki például külföldi exportra termelő cégekhez nyújtja be álláspályázatát.

Takács Gabriella

  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter