Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 15 éve

Fúrás: a kreatív munkatársak veszélyben - Külön baj, ha nem innovatív a főnök

A göttingeni egyetem pszichológusai egy kutatásban megállapították, hogy a kreatív beosztottak könnyebben és gyakrabban válnak munkahelyi fúrás áldozatává.

Az eredmény a felmérést végzőket is némileg meglepte, ugyanis eddig elsősorban az érzékeny, pszichikailag instabil dolgozókat tartották veszélyeztetettnek.

"Ami a kreatív munkát végzőknél előny és előfeltétel, azt más területen zavarónak, terhesnek érzik a munkatársak. Amelyik munkahelyen mechanikus, rutinmunkát kell végezni, az állandóan kérdező, kíváncsi, kritikus, ötletekkel teli munkatárs szálka sok kolléga szemében, a megszokott folyamatok összezavaróját látják benne", foglalja össze tapasztalatait Thomas Rammsayer professzor, a kutatás vezetője.

Gyengék a társas érintkezésben

"Mindenki fúrás áldozata lehet, aki valamilyen irányban kilóg a csoportból, így a kreatív elmék is. Ráadásul a tehetséges, kreatív emberek a társas érintkezésben kevésbé kifinomultak, sokszor csak magukra figyelnek, más szempontjából nem látják a problémát. Mindez tovább ronthatja csoporton belüli helyzetüket", erősíti meg a német eredményeket Kiss István pszichológus.

Ugyancsak nem kedvez a kreatívoknak, ha a főnök nem innovatív, vetélytársat lát bennük. Kiss István azt tanácsolja a vezetőknek, hogy az ilyen beosztottak képességeit használják ki, gondolkodó társként tekintsenek rájuk. Ha lehetőség nyílik, alkossanak nekik pozíciót, ahol kibontakoztathatják képességeiket. "Persze ez nem egyszerű kevés kreativitást igénylő munkák esetében", teszi hozzá a pszichológus.
Follow hrportal_hu on Twitter