Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

GPS-vezérelte munkagépek - akár újságot is olvashat a traktoros

GPS-vezérelte munkagépek bemutatóján tanulmányozhatják a talajelőkészítés új útjait az idei debreceni Farmer Expo látogatói - mondta Vaszkó László, a vásárt szervező V-Trade Kiállítások Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.

Az augusztus 17. és 20. közötti, XXI. Farmer Expót a teljes ágazati jelenlét jellemzi: az állattenyésztés, a növénytermesztés, a zöldség- és gyümölcstermelés, valamint az élelmiszer- és feldolgozóipar is képviselteti magát a szakmai konferenciák sokaságát is felvonultató vásáron - tette hozzá a cégvezető.

A legjelentősebb vidéki mezőgazdasági szakkiállításra és vásárra mintegy 35 ezer látogatót várnak - jelezte Vaszkó László.

Tájékoztatása szerint a Farmer Expók történetében most első alkalommal rendeznek szántóföldi talajművelési bemutatót, ahol a GPS-vezérlésű, traktoros nélküli, sávos művelést mutatják be. Ennek az a lényege, hogy a munkagép - vezetőjének beavatkozása nélkül -, GPS-vezérléssel végzi el a talajelőkészítést a vetéshez, majd amikor - akár hetek múlva - a vetésre kerül a sor, akkor a GPS-koordináták alapján ugyanabban a sávban, 2 centiméteres pontossággal odahelyezi a vetőmagot, ahol korábban meglazította a talajt, vagy bejuttatta a trágyát a földbe.

A munkagép légkondicionált fülkéjében ugyan ott ül a traktoros, de akár újságot is olvashat, mert semmihez nem kell hozzányúlnia, nem is szabad, mert mindent GPS-vezérel - mondta a főszervező, Vaszkó László.

A kertészeti szakterületről kiemelte: az idén a friss termékek mellett az előző éveknél lényegesen nagyobb számban mutatják be termékeiket a zöldség-gyümölcs feldolgozók, konzervüzemek.

Debrecenben eddig még be nem mutatott speciális dió és mandula betakarító gépeket is megtekinthetnek az érdeklődők, de látható lesz a kiállításon az a jégágyú is, ami az idén sok kártól mentette meg azokat a termelőket, akik tudták használni - mondta Vaszkó László.

Az állattenyésztési pavilonokban is telt ház lesz a Farmer Expón: a kiállításon hét állatfaj - szarvasmarha, sertés, juh, kecske, ló, baromfi és a hal - legjobb hazai génállományát tekinthetik meg az érdeklődők.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter