Megjelent: 14 éve

Három újabb pályázat az Útravalóban

Megjelent az Útravaló ösztöndíjprogram új pályázati kiírása - jelentette be Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára.

Az Útravaló ösztöndíjprogramot 2005-ben indította a kormány azzal a céllal, hogy a hátrányos helyzetű diákok számára ösztöndíjat és mentorálást biztosítson - fogalmazott az államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: ennek a programnak az a nagy előnye, hogy nemcsak pénzt ad a tehetséges, rászoruló diáknak, hanem egyben tanári segítséget is.

Mint hangsúlyozta, a mentor tanár külön díjazást kap, ha elérik azt a célt, amit kitűztek, legyen az a középiskolába kerülés, vagy az érettségi megszerzése.

Arató Gergely megemlítette, hogy az Útravaló ösztöndíjprogramnak négy alprogramja van: az Út a szakmához, az Út a középiskolába, az Út az érettségihez, valamint az Út a tudományhoz program, amelyből az utóbbi háromra lehet most pályázatot beadni.

Az államtitkár közölte: a 2007-2008-as programban közel 20 ezer diákot több mint ötezer mentor segített. Példaként elmondta, hogy a hátrányos helyzetű nyolcadikos diákok több mint 80 százalékát felvették érettségit adó középiskolába. A programra az idén mintegy 2,2 milliárd forint áll rendelkezésre.

Szólt az Arany János szakiskolai programról is, amelynek célja, hogy a szakiskolákba járó tehetséges diákok számára nyújtson segítséget. Hozzátette, hogy a kormány döntött a szakiskolai program kibővítéséről: Vásárosnamény, Szolnok, és Hajdúböszörmény mellett még négy településen, Nyíregyházán, Salgótarjánban, Kiskunfélegyházán, valamint Szegeden indulhat el a program.

Az államtitkár elmondta: a kormány múlt heti ülésén döntött a Nemzeti Alaptanterv módosításáról is, amely két területet érint. Egyrészt pontosan definiálja a kompetencia alapú oktatás és tananyag fogalmát, másrészt egyértelműbb szabályokat állapít meg az emelt szintű oktatással kapcsolatban - közölte. Hozzátette: a módosítás előírja, hogy emelt szintű oktatást nem párhuzamos osztály esetén akkor lehet szervezni, ha ez minden diák számára biztosítható, valamint előírja azt is, hogy az emelt szintű oktatásnál a szülői választást kell figyelembe venni akkor, amikor a helyek elosztásáról van szó.

Ezzel azt szeretné elkerülni a kormány, hogy az iskolák közötti szegregáció visszaszorításával iskolán belüli szegregáció alakuljon ki - fogalmazott.

Újságírói kérdésre válaszolva az államtitkár kifejtette: a kormány azt támogatja, hogy a kistelepüléseken az óvoda és az alsó tagozat maradjon meg egy nagyobb intézmény részeként az adott településen. Arató Gergely kiemelte: az oktatás területén az egyik legfontosabb szempont az, hogy egyfajta folyamatosság, kiszámíthatóság érvényesüljön.

Beszélt arról az idén induló programról is, amelynek célja a hátrányos helyzetű térségekben a helyi oktatási intézmények és a szülők kapcsolatának javítása.
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a mari[email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A szakszervezet szerint 15 százalékos nyugdíjemelésre lenne szükség

A MASZSZ elvárja, hogy az élelmiszerárak emelkedése miatt egyösszegű kompenzációt kapjanak a rászoruló nyugdíjasok. Teljes cikk

PSZ: az Európai Bizottság is felfigyelt az elbocsátott pedagógusok ügyére

Brüsszelből érdeklődtek a PSZ alelnökétől a tanárok kirúgása kapcsán. Teljes cikk

Ezeken a helyszíneken várhatóak adóellenőrzések decemberben

Az év utolsó heteiben is országszerte várhatóak ellenőrzések. Az ellenőrök többek közt az alkalmazottak bejelentését is vizsgálják majd. Teljes cikk